ZETApress

hírportál

Újabb levél Paczolaynak

Forgács ImreSólyom László köztársasági elnök a mai napon véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak az egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelkezés-alkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényt.

A törvény jogszabályalkotásra hatalmazta volna fel a PSZÁF elnökét. Az Alkotmány ugyanakkor nem tesz említést a PSZÁF elnökének jogalkotási hatásköréről, márpedig Alkotmánybíróság szerint jogszabály alkotása csak az Alkotmány kifejezett felhatalmazása alapján lehetséges. Az erre vonatkozó alkotmánymódosítási javaslat azonban nem kapta meg a szükséges többséget az Országgyűlésben.

Ezért az államfő álláspontja szerint a törvény ellentétes az Alkotmánynak a jogalkotási hatáskörökről szóló rendelkezéseivel ? tudatta a Sajtóiroda. A köztársasági elnök indítványának a teljes szövege a KEH honlapján olvasható.

Forgács esküt tett

Köztársasági elnökünk ma délután 3 órakor ? a miniszterelnök javaslatára ? igazságügyi és rendészeti miniszterré nevezi ki Dr. Forgács Imrét a Sándor-palotában. Az új miniszter tegnap délután tette le a miniszteri esküt a Parlamentben. Kinevezését a bizottsági meghallgatásokon az ellenzéki pártok nem támogatták. Elődje ? Draskovics Tibor ? december elején mondott le posztjáról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Áprilisban választunk | ZETApress

Szóljon hozzá!