ZETApress

hírportál

Taxizzunk legálisan!

DiszpécserközpontA taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat ? mondta Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára délelőtt a tizenhat taxis szervezettel folytatott egyeztetést követő minisztériumi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár a megbeszélésen ismertette a kormány múlt hét szerdán elfogadott jogalkotási kezdeményezéseit, és arra kérte a taxis szervezeteket, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot. A taxisok felvetették, hogy az ellenőrző hatóságok ? a rendőrség, az adóhatóság, a közlekedési hatóság, a kormányhivatal ? tevékenysége nincs összehangolva, és szóvá tették a fix díjazás korlátait, illetve a fővárosi drosztok kérdését.

A kormány múlt hét szerdán döntött a jogosulatlan és jogszabályellenes taxizással szembeni fellépés újabb eszközeiről. Az idén februárban életbe lépett kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, továbbá március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják. Az Uber tevékenysége Magyarországon ezen intézkedések hatására valamelyest visszaszorult, új utasokat már nem vettek fel, a meglévőket fogadták be, ezzel együtt a cég a jogszabályellenes tevékenységet nem szüntette meg.

Az új javaslat alapján a diszpécser szolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor az illetékes szakhatóságok blokkolhatják 365 napra az illegális szolgáltatás végzéséhez szükséges honlapot. Kérdésre válaszolva Fónagy János elmondta, hogy további taxis demonstrációról nem volt szó a megbeszélésen. A korábbi taxis megmozdulás és a múlt heti szigorítás között nincs összefüggés. A Parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb holnap benyújtandó törvénytervezetet.

Szóljon hozzá!