ZETApress

hírportál

Hajléktalanokról szavaznak

Együtt egymásértA Város Mindenkié (AVM) megkeresésére Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője 2015 őszén törvénymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekben, hogy a szabályértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése ? tudatták sajtósaik.

A törvényjavaslatot a Honvédelmi és rendészeti bizottság kétszer elutasította, először úgy, hogy az AVM hajléktalan aktivistáját meghallgatásra sem méltatták. Az LMP ? felhasználva azt a jogát, amivel frakcióval rendelkező pártként rendelkezik ? kezdeményezte, hogy az országgyűlés plenáris ülése döntsön a javaslat tárgysorozatba vételéről. A házbizottság döntése alapján a Parlament erről április 11-én hétfőn vitázik és április 12-én kedden szavaz. Az AVM a döntés előtti nap utcai akcióval próbálja meggyőzni a képviselőket, este pedig tüntetést szervez a Kossuth térre.

A hajléktalanság büntetése az Alkotmánybíróság 38/2012. (XI. 14.) határozatával egybehangzóan ? amely törvényen kívül helyezte a jelenlegi tényállás egy korábbi változatát ? alapvető jogokat sértő embertelen gyakorlat: önmagában az, hogy valaki a közterületen éli az életét mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közterület rendeltetésszerű használatát, a közrendet nem veszélyezteti, így sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan legitim, alkotmányos indoknak, amely a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását megalapozná ? áll az AB határozatában.

Az AVM közel hat éve küzd a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, ami nem csak a közterületen élő hajléktalan emberek méltóságát sérti, de teljesen értelmetlen is. Miközben az állam több száz millió forintot költött eddig a hajléktalan emberek zaklatására, az utcán élő emberek száma nem csökken. Ennek ellenére a kormány továbbra sem ismeri el, hogy a kriminalizáció megbukott. Pedig a hajléktalanság valódi megoldása a megfizethető, biztonságos és egészséges lakhatás biztosítása.

Az AVM ebben a kampányban az LMP-vel együttműködésben azon dolgozik, hogy a hajléktalanság büntetése törvényi szinten megszűnjön. Az LMP már a kezdetektől tiltakozott a törvény elfogadása ellen, amiről mára bebizonyosodott, hogy nem csupán embertelen, de hatástalan is. A párt szerint a hajléktalanságra nem az üldözés, hanem a lakhatás jelenti az egyetlen megoldást, ezért szociális bérlakás-programra indítására lenne szükség. A Város Mindenkié által kezdeményezett nyílt levélhez 12 civil szervezet és egy szakember csatlakozott, miközben a levelet több tucat magyar állampolgár és külföldi támogató juttatta el az országgyűlési képviselőknek.

A törvénymódosítást célul kitűző kampányában az AVM április 11-én hétfőn 11 órakor utcai akciót tervez, amelynek során ajándékokat fogunk átadni a parlamenti vitára érkező képviselőknek. A csoport a másnapi szavazás után, kedden 18 órakor tüntetést tart a Kossuth téren azért, hogy megünnepelje a törvénymódosítást, vagy hogy tiltakozzon a további kriminalizáció ellen! Az utcai akciók helye hétfőn délelőtt a Kossuth téri teremgarázs bejáratánál, kedd este a Kossuth téren. A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja. Céljuk a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

Szóljon hozzá!