ZETApress

hírportál

Kész kiütés Veszprémben

Kész Zoltán, veszprémi győztesKész Zoltán, a baloldal független jelöltje a szavazatok 42,66 százalékának megszerzésével nyerte meg tegnap az időközi választást Veszprém megye 1. számú választási körzetében 98,91%-os feldolgozottságnál. Németh Lajos, a kormánypártok jelöltje 33,64%-ot kapott. A választásra jogosultak részvétele 45,12%-os volt.

Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százalék szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta. Bősze Ferenc független jelölt az érvényes szavazatok 2,75%-át, Horváth Lajos független a 0,68%-át, Kásler Árpád A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt a 0,4%-át, Szentpáli Kolos Magyar Munkáspárt 0,38%-át, Karancsi Tibor független 0,34%-át, Papp András Pál független a 0,22%-át, Szepessy Zsolt Összefogás Párt 0,14-át, míg Varga Péter Miklósné Aquila Párt a 0,08%-át szerezte meg. A baloldal érthetően örül a sikernek, Gyurcsány Ferenc már 2016-ra előrehozott választást követel. Az egykori miniszterelnököt a Demokratikus Koalíció szombati kongresszusán ellenjelölt nélkül választották meg újra elnöküknek.

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek megszűnt a 2/3-os többsége az Országgyűlésben, s ezen az sem változtat, ha április 12-én a tapolcai időközi választáson Veszprém megye 3. számú választási körzetében a tavaly áprilisihoz hasonlóan megint ők szerzik meg a mandátumot. A tegnapi lebontás viszont egyértelműen Orbán Viktor bűne, aki ősszel Brüsszelbe küldte uniós biztosnak Veszprémből Navracsics Tibort. Erről szóló fejtegetésünk idekattintva olvasható.

A százszázalékos feldolgozottsághoz az kell, hogy a külföldi pár tucat szavazó voksa is megérkezzen. Erre még a héten sor kerülhet és az esetleges óvások eredményét is meg kell várni. Mivel az új munkarend szerint csak minden második hétfőn lesz jelenlét ellenőrzés és szavazás az Országgyűlésben, Kész Ferenc mandátumigazolására csak március 2-án vagy 16-án kerülhet sor. A függetlenek közé fog beülni, nem köti majd a frakciófegyelem, így a 2/3-os törvényeknél Navracsics egykori munkatársa akár a kormánypártokkal is együtt szavazhat. Ennek lehetőségéről idekattintva olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Még kivár a baloldal | ZETApress

Szóljon hozzá!