ZETApress

hírportál

Nemzeti konzultációt!

Kovács Zoltán a Parlament előttA kormány támogatja a Fidesz-frakció nemzeti konzultációra vonatkozó kezdeményezését a gazdasági bevándorlással kapcsolatban ? jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő délelőtt, a kormányülés közben a Kossuth téren. Tájékoztatása szerint a konkrét kérdéseket Rogán Antal frakcióvezető felvetései mentén fogalmazzák meg.

A kormányszóvivő mellbevágóan magasnak nevezte az illegális bevándorlás idei számait. Kifejtette, hogy az elmúlt év végére 42-43 ezer határsértőt, illetve menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, s ez az idei másfél hónap alatt már elérte a tavalyinak több mint felét, 23 ezret. Hangsúlyozta, hogy mindenki abban érdekelt, hogy Magyarország ne legyen célpontja a megélhetési bevándorlásnak, az Európai Unió pedig olyan szabályokat, kereteket hozzon létre, amellyel elejét lehet venni az illegális bevándorlásnak.

Rogán Antal pénteken, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülését követően jelentette be, hogy a kormánypártok arra kérik a kormányt, induljon nemzeti konzultáció a megélhetési bevándorlásról. Mint mondta, egyebek mellett azt kell megkérdezni az emberektől ? a szükséges jogszabály-előkészítés mellett ?, hogy támogatják-e a harmadik országból érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételét és az ellenőrzés alatt tartásukat mindaddig, amíg nem dől el, jogosultak-e menekültstátusra. Az is kérdés lesz: támogatják-e az emberek, hogy az illegális bevándorlókat haladéktalanul vissza kelljen toloncolni?

A frakcióvezető hozzátette, Magyarországnak lépéskényszert jelent az osztrák szabályozás júliustól várható szigorodása, így a magyar kormánynak a nyár közepéig mindenképpen meg kell tennie a szükséges lépéseket. Magyarország kapuit be kell zárni a megélhetési bevándorlók előtt, mert Magyarország nem tud munkát adni nekik ? ismertette a Fidesz-KDNP-képviselőcsoport álláspontját Rogán Antal, aki megerősítette, a megélhetési bevándorlásról politikai vitanapot is tartanak majd a Parlamentben, várhatóan február 19-én jövő csütörtökön.

Nem beszélni, cselekedni!

Konzultáció helyett cselekedjen a kormány! ? követeli az MSZP. Felszólítjuk a Fideszt és a kormányt, hogy fejezzék be a bevándorlással kapcsolatos kommunikációs bohóckodást, és azt tegyék, ami a dolguk! Ha a kormány magától nem tudja, hogy mi a dolga a Magyarországra érkező menekültáradattal, segítünk: biztosítsák a magyar emberek védelmét! Értjük, hogy az újabb nemzeti konzultáció újabb alkalom a korrupt Orbán-kormánynak arra, hogy valamelyik haveri cégnek milliárdos nagyságrendű közpénzt talicskázzon ki az államkasszából. Ha valamiről konzultálni kellene, akkor az az, hogy a Magyarországról gazdasági okokból elmenekült emberekkel, és itthon maradt családtagjaikkal mikor kezdenek el foglalkozni! ? javasolja Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Szóljon hozzá!