ZETApress

hírportál

Panasz Tiborczra

Bangóné Borbély Ildikó, MSZPAz MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy számoljon el vagyonával az ország nyilvánossága előtt ? hangoztatta Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő délelőtt a Képviselői Irodaház I. emeleti MSZP-sajtótermében. Az ellenzéki politikusnő panasza Tiborczra és apósára, Orbán Viktorra zúdult.

Orbánék vitorláznak, az ország elsüllyed című tájékoztatójának apropóját az adta, hogy sajtóhírek szerint az alig 30 éves férfi cége tavaly év végén megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt. Pécs és Bicske önkormányzata több százmilliós hitelt vett fel, hogy megbízhassa Tiborcz István céget energiatakarékossági fejlesztésekkel. A képviselő szerint nem a fiatalember a hibás, ő csak kihasználja azt a számára kedvező helyzetet, hogy egy korrupt kormány miniszterelnöke áll a háta mögött és segíti őt. Orbán Viktor nap mint nap megszegi miniszterelnöki esküjét azzal, hogy nem az országot, hanem saját dinasztiáját építi.

? A miniszterelnök Magyarország első számú alkalmazottja, ezért az embereknek joguk van tudni, honnan van annyi pénze, amennyit tisztességes munkával soha nem kereshetett meg. A magyar emberek nem azért dolgoznak és adóznak, hogy az Orbán családot gyarapítsák ? mondta hozzátéve: a magyar embereknek joguk van tudni, hogy a kormányfő miből tudja lánya több tízmillió forintos svájci tandíját fizetni? Milyen pénzügyeket intéz Svájcban a miniszterelnök? Mekkora is valójában Orbán Viktor vagyona? ? sorolta kérdéseit a képviselőnő.

Bangóné Borbély Ildikó szerint amíg a miniszterelnök nem számol el vagyonával, viselnie kell a korrupt jelzőt. Orbán Viktor nem a közösség, hanem saját családja vagyonát gyarapítja, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kormányfő saját vejét, Tiborcz Istvánt segíti. A Tiborcz-cégnek 2009-ben még évi nyolcmillió forintos bevétele volt, két évvel később már 686 milliós forgalmat könyvelhetett el, egy évre rá pedig hárommilliárd forintot. A miniszterelnök vejének cége kizárólag állami és önkormányzati beruházások révén érte el milliárdos bevételt.

Újságírói kérdésre bangóné elmondta, hogy Hajdú-Bihar megyei képviselőként részt vesz majd a január 30-i útlezárásokon, melyet a megyei autópálya matricák bevezetése ellen tartanak. Tegnap a hajdú-bihari mellé megvette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeit is, mert hazalátogatott férjével. Az elkerülő szakaszok így mindenütt kihaltak, forgalommentesek voltak. Külön felháborította, hogy a szegény Kelet-Magyarországon a hétközi egyeztetések ellenére egyik szakasz sem vált ingyenessé, míg a gazdag Dunántúlon az összes érintett szakasz kikerült a díjfizetettségi kötelezettség alól!

Gyorsuljanak fel az eljárások!

Kósa Lajos, FideszA Fidesz azt kezdeményezi, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat ? közölte Kósa Lajos ügyvezető alelnök két emelettel feljebb a Képviselői Irodaházban. Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, így aki ilyen ? a kormány által listázott ? államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár azonnal vissza lehetne fordítani ? mondta Debrecen korábbi polgármestere, aki 3 gyermekével érkezett a mai sajtótájékoztatóra.

Fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait. Ugyanez a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok álláspontja ? mondta Kósa Lajos, aki a Parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként kapcsolatfelvételt kezdeményez az érintett országok parlamenti szakbizottságaival egy közös állásfoglalás kialakítása érdekében. Ennek alapján azután együtt fordulhatnának Brüsszelhez ? közölte.

? Ha nem kezeljük most a problémát, akkor adott esetben egy olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek nyilvánvalóan a szélsőjobboldali politikai erők a haszonélvezői! ? emelte ki a Fidesz alelnöke. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy ma sajtótájékoztatóját akkor is megtartotta volna, ha nem történnek meg a néhány héttel ezelőtti párizsi terrorcselekmények, mert európai jogharmonizációs okokból mindenképpen módosítani kell a menekültekkel kapcsolatos eljárásrendet.

Az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége megélhetési menekült, amit az is mutat, hogy 2014-ben a 42 ezerből csak ötszázan kaptak menekültstátust. A hazánkba érkező menekültek 95 százaléka iszlám identitású, többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön, s mindennek tavalyi költségei több mint ötmilliárd forintot tettek ki. Újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását.

Szegénységet megszüntető törvénycsomag

Szél Bernadett, LMPA dolgozói szegénység megszüntetésére komplex törvénycsomagot dolgoz ki az LMP ? közölte Szél Bernadett délelőtt pártja Képviselői irodaházi sajtótermében. Az LMP társelnöke elmondta, hogy javaslatuk munkahelyi, kereseti, lakhatási problémák kezelésére is kiterjed majd. Kiemelte, hogy többkulcsos adórendszerre van szükség, amellyel számításaik szerint a minimálbéren élők 23 ezer, az átlagbért keresők 36 ezer forinttal kaphatnának többet. Jelenleg országos szinten 444 milliárd forint került át a szegényebbektől a gazdagabbak zsebébe, melynek helye lenne a költségvetésben. Emellett céljuk a zöld gazdaság beindítása is, amely szerintük mintegy 450 ezer válságálló, valódi megélhetést biztosító munkahelyet teremtene.

A vasárnapi előre hozott görögországi választásra utalva kiemelte: itt az ideje az elitváltásnak a magyar politikai életben is. Az LMP ezért is küzdeni fog 2015-ben! Orbán Viktor miniszterelnöknek volt egy nagyon rossz döntése, az egykulcsos adórendszer bevezetése, amely az országban élők nagyjából 2%-ának kedvez. Egyre több ember él szegénységben, a középosztály gyakorlatilag megszűnt az országban. Orbán Viktornak van egy történelmi hibája is: a függőségben tartás politikáját folytatja. Az ellenzéki párt társelnöke szerint a kormányfőnek kedvez a dolgozói szegénység, kétmillió ember nyomora. Orbán Viktor kedveli azokat a helyzeteket, amikor az emberek tőle függenek, mert ha az emberek önálló egzisztenciával rendelkeznek, az számára nem kedvező jövőkép.

? A miniszterelnök a nemzetközi politikában egyre brutálisabb függőségbe sodorja az országot! ? hangsúlyozta az ellenzéki politikusnő, példaként említve a keleti nyitás politikáját. Szerinte az LMP az egyetlen politikai erő, amely valóban képes új utakat mutatni Magyarország számára. A párt célja a munkahelyteremtés és a szociális biztonság megteremtése, de úgy, hogy senkinek ne legyünk a kisinasa! Kérdésemre elmondta, hogy a közmunkát csak ideiglenes megoldásnak tartja azokon a helyeken, ahol nincs más lehetőség, de a végső cél az új, stabil munkahelyek megteremtése! Kósa Lajos javaslatával kapcsolatban hozzátette, hogy pár nap alatt lehetetlen elbírálni a menekültek kérelmeit, s a gyorsításra hivatkozva sem szabad megvonni tőlük a jogorvoslati lehetőséget.

Szóljon hozzá!