ZETApress

hírportál

Kész az új jelölt

Kész Zoltán veszprémi jelöltA kormány- és rendszerváltás a kétharmad lebontásával kezdődik ? mondta Kész Zoltán, az ellenzéki pártok által is támogatott országgyűlési képviselőjelölt bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Választási Iroda Veszprém megye 1. számú választókerületében, Veszprémben és 24 környező településen 2015. február 22-re írta ki az időközi Országgyűlési Választást.

A szavazásra a 2014 tavaszán egyéni mandátumot szerző Navracsics Tibor EU-biztos összeférhetetlenség miatti lemondása miatt van szükség. A november 23-i újpesti baloldali győzelem miatt a kétharmad a tét. Nyíltan el kell mondani a veszprémieknek és a környéken élőknek: időközi országgyűlési választásra készülünk, ami az egész országról szól. Ugyanakkor ami jó Magyarországnak, az jó Veszprémnek is, és ami nem jó az országnak, az nem jó a környékben élőknek sem. Elsőként a Lokálpatrióták Veszprémért Egyesület állt mellém, de megtisztelő a pártok támogatása is, örülök, hogy a hivatásos politikusok közül is egyre többen megértik: olyan képviseletre van szükség, amely az emberek felé fordul, a problémáikra ad választ ? vallja a független jelölt.

Kész Zoltánt a Közfelháborodás Napján általa szervezett veszprémi tüntetésen elmondott beszédét követően kérték arra helyiek, hogy vállaljon politikai szerepet és induljon Navracsics Tibor EU-biztos megüresedett országgyűlési képviselői posztjáért. Új politikai kultúrát szeretne képviselni, amely az emberek felé fordul, és eltávolodik a hatalmi játszmáktól. A Veszprémben és környékén élők felelőssége és lehetősége, hogy az államhatalom a klientúrája felhasználásával ne hivatkozhasson többé a kamu kétharmadra. Már a 2014-es választásokkor is csak az ország alig több mint negyede szavazott rájuk, és kormányzásukkal napról napra egyre többen ábrándulnak ki a Fideszből. A kormány és a rendszer leváltásához és egy új társadalmi szövetség, a becsületes megélhetés programjának megvalósításához első lépés a kétharmados többség lebontása.

Veszprémi vagyok. Hívtak dolgozni Budapestre, de én Veszprémben maradtam. Hívtak dolgozni az Egyesült Államokba, de én Veszprémben maradtam. Ennek a városnak köszönhetek mindent, és ennek a városnak is akarom visszaadni, amit kaptam. Nekem csak az őszinte, vállalható politikai képviselet éri meg. Én húsz év múlva is a veszprémiek között fogok élni, nekem ez nem játék. Veszprémben nem az a tuti, ha valaki professzionálisan hazudik. Veszprémben azt szeretik, ha valaki őszintén, egyenesen, ember módjára viselkedik. Meg kell, hogy mondjam, én is azt szeretem ? mondta el Kész Zoltán ma délután a terézvárosi Mozsár Kávézóban.

Kész Zoltán 1974-ben született tősgyökeres veszprémi családba, az ELTE angol szakán végzett, tanár, fordító, emellett közoktatás-vezetői diplomája is van, a Polgári Platform Egyesület alapítója és elnöke. Tanított a balatonalmádi Magyar?Angol Tannyelvű Gimnáziumban, a Padányi Katolikus Gimnáziumban, a Veszprémi Egyetemen és az Egyesült Államokban is. Öt népszerű tankönyv társszerzője, emellett a 2000-es években a veszprémi rádió sportfőszerkesztője és a Veszprém TV külsős munkatársa volt. Tíz évvel ezelőtt rövid ideig tagja volt a Fidesznek, amelyet azért hagyott ott, mert a pártcsatározások helyett az együttműködésben hisz, erre pedig a pártban nem volt igény. Egy 13 éves fia van, az elmúlt hónapban pedig megszületett második fiúgyermeke.

3 hozzászólás

  1. Idén még egy választás lesz Veszprém megyében: hosszú betegség után tegnap elhunyt Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője. Az 1961-ben született politikus – korábbi Veszprém Megyei közgyűlési elnök – 1998-ban mérette meg magát először képviselőjelöltként, azóta minden választást megnyert. 120 napon belül időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani Tapolca környékén, melynek legutolsó vasárnapja 2015. május 3-a lehet. A kitűzés napja és a szavazás napja között legalább 70, de legfeljebb 90 napnak kell eltelni! Az ellenzék most újabb esélyt kapott, hogy megszüntesse a kormánypárti 2/3-ot!

  2. 2015. április 12-re, a húsvétot követő első vasárnapra tűzte ki ma az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 3. számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság. Az érintett hatvan település választópolgárai a január 8-án elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz) helyére választanak képviselőt. A választókat február 23-án hétfőig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat is aznaptól gyűjthetik az indulni akarók. A jelölteknek ötszáz érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, melyeket március 9-én hétfőn 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál. Akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-én nagyszombaton 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.