ZETApress

hírportál

Gyarmatra megy a közgyűlés

Balassagyarmati MegyeházaSzülővárosomba, Balassagyarmatra kerül vissza Salgótarjánból a Nógrád Megyei Önkormányzat székhelye ? döntöttek többségi szavazattal a képviselők tegnapi alakuló ülésükön. Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), az újonnan megválasztott megyei közgyűlési elnök nem támogatta a javaslatot és erre kérte képviselőtársait is.

Az ülés elején köszönetet mondtak és a megye zászlaját átadták a Fideszes Becsó Zsoltnak, az előző két ciklus elnökének, aki országgyűlési képviselőként már el sem indult az önkormányzati választáson. Ezt követően az új testület Szervezeti és működési szabályzatának tárgyalásakor Barna János (Fidesz-KDNP) alelnök javasolta a székhely áthelyezését. A többoldalas javaslatot az ülésen osztották ki. Barna János érvei között szerepelt, hogy a választási eredmény alapján legitimitásukat 60%-ban Nyugat-Nógrád polgárainak köszönhetik. 1994 óta van ez így, hiszen a megyei jogú városok, így Salgótarján lakói sem is szavazhatnak a megyei közgyűlés összetételére. Sorolta azt is, hogy a korábbi intézményfenntartói, szakhatósági feladatok miatt ezer szállal kötődött a megyei önkormányzat a megyeszékhelyhez, de ez ma már nem releváns, a párhuzamos területfejlesztési jogszabályok pedig kiemelik a megyei rendszerekből a megyei jogú városokat, nekik külön keretet biztosítanak.

A Fideszes alelnök emlékeztetett, hogy Balassagyarmat 1785-től 1949-ig Nógrád Vármegye székhelye volt, melytől egy rossz politikai döntés fosztotta meg. A történelemben ritkán adódik olyan pillanat, amikor vér és veszteség nélkül lehet igazságot szolgáltatni, s ez a pillanat most eljött. ? Engedjenek a történelmi pillanatnak, pártokon és ideológián felül egyesítsük újra Nógrád megyét, írjanak közösen történelmet! ? szólította fel Barna alelnök képviselőtársait hozzátéve: egyhavi javadalmazását felajánlja a költözés és egyéb feladatok finanszírozására.

Elsőként Boldvai László (MSZP) kért szót. Közölte, hogy sem az időszerűségét, sem a megalapozottságát nem látja a javaslatnak, ezért nem kíván részt venni a további munkában, inkább elhagyja a termet. Távozása után Csach Gábor (Fidesz-KDNP) balassagyarmati alpolgármester arról tájékoztatta a képviselőtársait, hogy a város a volt Vármegyeházán ingyenesen helyet ad a Megyei Közgyűlésnek és az Önkormányzat irodáinak, melyről 30-án, jövő csütörtökön döntenek, ha most elfogadják a székhely változtatási javaslatot.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés új elnöke hosszan érvelt a szerinte előkészítetlen és átgondolatlan javaslat ellen. Törvényességi szempontból aggályosnak nevezte. Az előzetes hatásvizsgálatból hiányolta a széleskörű vitát és az egyeztetéseket, valamint azt, hogy a megye lakosaira, intézményhálózatára, közigazgatási, közlekedési struktúrájára való hatásait sem mérték fel. Ezután tíz perc tárgyalási szünetet kért, majd kétszer is szavazásra tette fel a kérdést; először kilencen, másodszor nyolcan szavaztak igennel. Dörgő taps és ünneplés, valamint nagy döbbenet fogadta a második voksolást, amikor a képviselők ? 8 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett ? az áthelyezésre szavaztak a salgótarjáni Megyeházán.

A Nógrád Megyei Önkormányzatának képviselői nem politikai, hanem területi alapon voksoltak: öt Fidesz-KDNP-s mellett egy MSZP-s és két Jobbikos politikus támogatta a balassagyarmati székhelyet. A politikusok cáfolták, hogy az áthelyezési javaslat hátterében az áll, hogy Salgótarjánban baloldali többségű önkormányzat és polgármester nyert. Ehelyett az ülésen elhangzott érvek miatt döntöttek így. Nógrád Megye Önkormányzata tegnap 15 taggal alakult meg: kilenc Fidesz-KDNP-s, három Jobbikos, két MSZP-s és egy DK-s képviselő szerzett mandátumot. Skuczi Nándor elnök mellett ? az előző ciklushoz hasonlóan ? Barna Jánost főállású, a KDNP-s Bablena Ferencet pedig társadalmi megbízatású alelnökké választották, ám az utóbbi nem tagja a közgyűlésnek, a munkában csak tanácskozási joggal vehet részt, szavazati joga nincs.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megkapják a Megyeházát | ZETApress
  2. Nógrádi szappanopera | ZETApress

Szóljon hozzá!