ZETApress

hírportál

Újra nyert a Fidesz-KDNP

Tarlós nyert a FidesszelA tegnapi önkormányzati választásokon átütő jobboldali siker született. Úgy a 19 Megyei, mint a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP került többségbe és Csongrád megye kivételével a 2. helyett a Jobbik szerezte meg. A 23 megyei jogú városból csak háromban nem nyert a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje. Győzelmüket éjszaka a Duna-parti Bálnában ünnepelték.

S melyik ez a három város? ? Békéscsaba, ahol a független Szarvas Ferenc a Jobbik támogatásával, valamint Salgótarján, ahol Dóra Ottó és Szeged, ahol Botka László baloldali támogatással lett befutó, s Csongrád megyében a baloldal lett a második a Közgyűlésben. Az újraválasztott dél-alföldi polgármesternek 30 napon belül le kell mondania parlamenti mandátumáról. Mivel Farkas Flórián (Fidesz-KDNP) országos roma önkormányzati vezető lett, neki is mielőbb vissza kell adnia parlamenti mandátumát.

Megyei jogú városaink régiónként

Központi: Érd (Pest), Észak-Magyarország: Salgótarján (N), Eger (Heves), Miskolc (B-A-Z), Észak-alföld: Szolnok (Jász-Nk-Sz), Debrecen (H-B), Nyíregyháza (Sz-Sz-B), Dél-alföld: Békéscsaba (B), Kecskemét (Bács-Kk), Szeged és Hódmezővásárhely (Cs), Dél-Dunántúl: Kaposvár (Somogy), Pécs (Baranya), Szekszárd (Tolna), Nyugat-Dunántúl: Zalaegerszeg és Nagykanizsa (Zala), Szombathely (Vas), Győr és Sopron (Gy-S-M), Közép-Dunántúl: Veszprém (V), Tatabánya (Komárom-Esztergom), Székesfehérvár és Dunaújváros (Fejér).

A fővárosi közgyűlésben a jobboldali Tarlós István megőrizte főpolgármesteri helyét. A 23 budapesti polgármesteri helyből 17-et a jobboldal szerzett meg: mind a hat budai és 11 pesti kerületben nyert a Fidesz-KDNP jelöltje. Három észak-pesti ? XIII. XIV. XV. ? valamint két dél-pesti ? XIX. XX. ? kerületben a baloldal, a XXIII. kerületben a civilek jelöltje nyert. A további kilenc listás helyre újabb két főt adnak a fideszesek, így összesen húszan lesznek a Közgyűlésben. A Jobbik, az LMP és a civilek egy-egy fővel, míg a baloldaliak tízzel lesznek benn a fővárost vezető 33-ban.

Ferencvárosban, szűkebb pátriámban Dr. Bácskai János megőrizte polgármesteri ? bár a baloldali támogatással induló Gegesy Ferenc 1990 és 2010 közötti polgármester alig néhány tizedszázalékkal maradt le mögötte ?, valamint egyéni képviselői helyét, így a Fidesz-KDNP tíz helyet szerzett a 12 egyéni körzetben. A további két helyet baloldali jelölt nyerte, s az öt listás helyből is kaptak hozzá kettőt. A Jobbik, az LMP és a Fidesz-KDNP kapott egy-egy helyet a kompenzációs listáról, így az erős kormánytöbbség ? 11 fő a 17 fős testületben ? a következő öt évben is biztosítva lesz.

3 hozzászólás

  1. Az új Ferencvárosi Képviselő-testület alakuló ülésére ma délután került sor a Bakáts téri Polgármesteri Hivatal II. emeleti Tanácstermében, ahol esküt tettek a testület tagjai. Dr. Bácskai János polgármester és a 12 egyéni választókörzetben megválasztott önkormányzati képviselő már október 19-én vasárnap átvette megbízólevelét a Bakáts téri Házasságkötő teremben. A 12 egyéni választókerületekben megválasztott képviselő: 1. Gyurákovics Andrea – Fidesz-KDNP, 2. Zombory Miklós – Fidesz-KDNP, 3. Kulpinszky Eleonóra – Fidesz-KDNP, 4. Dr. Bácskai János – Fidesz-KDNP, 5. Mezey István Tivadar – Fidesz-KDNP, 6. Kállay Gáborné – Fidesz-KDNP, 7. Mészáros László – Fidesz-KDNP, 8. Illyés Miklós – Fidesz-KDNP, 9. Sajó Ákos Zoltán – Fidesz-KDNP, 10. Hidasi Gyula – MSZP-Együtt-PM-DK, 11. Intzoglu István – MSZP-Együtt-PM-DK, 12. Görgényi Máté – Fidesz-KDNP.

    A listán bejutott képviselők mandátuma október 22-én szerdán vált jogerőssé, ők csak ezután vehették át megbízólevelüket. A listáról bekerült öt képviselő: 13. Baranyi Krisztina – MSZP-Együtt-PM-DK, 14. Fröhlich Péter – Fidesz-KDNP, 15. Jancsó Andrea Katalin – LMP, 16. Pál Tibor Gyula – MSZP-Együtt-PM-DK, 17. Szilágyi Zsolt Zoltán – Jobbik. Az alakuló ülésen került sor az alpolgármesterek megválasztására is. Általános alpolgármesteri feladatokra Kállay Gábornét, társadalmi megbízatású alpolgármesternek pedig az ötödik képviselői ciklusát töltő Zombory Miklóst választották.

Visszajelzések

  1. Ezt várja az MSZP! | ZETApress
  2. Gyarmatra megy a közgyűlés | ZETApress