ZETApress

hírportál

Országgyűlés gyermekeknek

Szavaznak a gyermekképviselőkIV. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés a Gyermekek Világnapja alkalmából. Negyedszer hívott meg gyerekeket az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi-termébe. A Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és az NGYSZ pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyermekek részére Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék? ? címmel.

A megadott határidőre több száz színvonalas és értékes munka érkezett be. A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe. Itt a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották. Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyerek foglalt helyet a Felsőházi-terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták. A gyerekeket a rendezvény házigazdájaként Kövér László házelnök, valamint Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg a hátrányos helyzetű, szegény családok állami támogatása, a munkanélküliség, a munkahelyteremtés, az esélyegyenlőség, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra támogatása, a sportolási lehetőségek, a városfejlesztés, külpolitika, a megújuló energiaforrások, a közlekedés- és közlekedésfejlesztés, az egészségmegőrzés és az egészséges életmód/étkezés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos oktatási, egészségügyi, nyelvhasználati, valamint az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatos kérdések is. A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk.

A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án ünnepeljük. Ma már szinte a világ minden országában megemlékeznek róla. Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Szóljon hozzá!