ZETApress

hírportál

Ne adják ki Salamont!

Salamon László ügyében ült össze a minap az Országgyűlés Mentelmi bizottsága. A tanácskozás témáját az szolgáltatta, hogy a Fideszes honatyát nyáron gyorshajtás miatt a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitánysága harmincezer forint pénzbírsággal sújtotta és a járművezetéstől négy hónapra eltiltotta. A honatya a gyorshajtás tényét el is ismerte, a büntetést is igazságosnak érezte, mégsem akart a mentelmi jogáról lemondani. Enélkül viszont jogerős döntés a hatóságok részéről nem hozható.

Nézzük meg most azt, hogy mi is történt valójában. A képviselő úr május 20-án délelőtt háromnegyed 11-kor Berettyóújfalu belterületén harminc kilométer/óra helyett 58 km/h sebességgel közlekedett. A radar bemérte, a rendőrjárőr igazoltatta, s ő mindent elismert. Csak később nehezményezte, hogy mentelmi joga felfüggesztése nélkül megbüntették.

A Mentelmi bizottság nem foglalhatott állást a szabálysértés ügyében. Az ismertetett körülmények alapján mégis azt várnánk, hogy a mentelmi jog felfüggesztésére tegyen javaslatot a Parlamentnek. A tízfős, paritásos elven működő ? négy MSZP, egy SZDSZ, három FIDESZ, és egy-egy KDNP és MDF képviselőből álló ? testület négy felfüggesztéssel és öt tartózkodással mégis úgy döntött, hogy az Országgyűlés a képviselő úr mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Hiába ismerte el tehát hibáját, hiába vállalta érte a felelősséget, bűnhődni mégse tud!

Szóljon hozzá!