ZETApress

hírportál

Feri, vagy nem Feri?

Emlékeznek még a Napnyugta telefonos játékára a kilencvenes évek közepéről? A telefonálónak azt kellett eltalálnia, hogy Meri, vagy nem meri? elvégezi a feladatot a kiválasztott járókelő a kamera előtt. Aki jól tippelt, nyert egy bögrét, vagy egyéb apró ajándékot valamelyik szponzor jóvoltából. A tét tegnap délben, a Parlamentben jóval nagyobb volt. Arról döntött a T. Ház, hogy ad-e még bizalmat Gyurcsány Ferencnek és programjának a május 26-i balatonőszödi beszéd után.

A fél 12-kor kezdődő ülésen a 210 fős bal- és a 176 fős jobboldalról egy-egy fő hiányzott igazoltan. Az MSZP-s Toller László hónapok óta kómában fekszik, míg a Fideszes Horváth Balázs néhány hete elhunyt. Utódát múlt vasárnap megválasztották ugyan, de csak később kerül sor mandátumának igazolására. A negyven percesre tervezett miniszterelnöki expozé után a frakciók létszámuk arányában öt óra hat percet kaptak véleményük kifejtésére.

Közben odakinn a Kossuth téren gyűlt a tömeg. Készültek a FIDESZ 4 órára meghirdetett nagygyűlésére. Az Országházban is sokan voltak. A képviselőkön kívül bejöttek a pártok holdudvarába tartozó szimpatizánsok ugyanúgy, mint a különböző médiumok képviselői. Jó lenne délutánra egy kiadós eső, említette valaki a szekfűsök közül. Azt hittem, a tüntetők eláztatását szeretné, de kérdésemre kiderült, hogy az őszi vetésért aggódik. Óhaját így még az utcákra vonuló gazdák sem vitathatták.

Vonulás volt ám napközben országszerte traktorokkal is. Vas megye kivételével mindenütt lassították a forgalmat félpályás útlezárásaikkal. A fővárosba is jöttek vagy tucatnyian, de csak a rakparton állhattak meg. A Kossuth térre csak egyet engedtek közülük mutatóba a rendőrök. A többiek is megígérték, hogy estére hazamennek.

Személyeskedő vita következett

Gyurcsány a tervezett negyven percnél jóval kevesebbet használt fel, s az ellenzék sem élt a számára megengedett 150 percnél. Csak a vezérszónokaik mondtak véleményt a kormányfőről, s mindannyian lemondásra szólították fel. Lendvai Ildikó a vezető kormánypártból megvédte a kormányfő, mások Orbán Viktort, az ellenzék vezérét támadták.

Kuncze Gábor SZDSZ elnök egy Shakespeare idézetet aktualizált a Julius Ceasar-ból. Temetni jöttem cézárt, nem dicsérni, hangzik el a drámában, míg Kuncze arról beszélt, hogy nem szapulni jött Orbánt, de nem is dicsérni. Dávid Ibolya MDF elnök az aradi vértanúk emlékéhez méltatlannak nevezte a rendkívüli parlamenti ülést.

A szavazásban végül bejött a papírforma. Név szerinti nyílt szavazással a kormányfő és programja 207 igenlő és 165 nemleges szavazatot kapott. Tartózkodás nem volt, az SZDSZ-es Világosi Gábor alelnök pedig a szavazás levezetőjeként nem szavazhatott. Az eredmény fél 4 utáni kihirdetése előtt ? ki tudja, milyen megfontolásból ? a képviselők kivételével mindenkit kiküldtek az épületből. A határozat kimondása után a baloldaliak rendőri biztosítással hagyták el az Országházat, míg a FIDESZ ? KDNP közös frakció a Felsőházi teremben ülésezett. A házelnök hétfő délutánra hívta össze a következő, immár rendes őszi ülést.

Odakinn a téren a több százezresre duzzadt tömeg énekeket és lelkesítő beszédeket hallgatott, s izgatottan várta a főszereplőket. Fél 6-kor Orbán Viktor is megérkezett, s az Oroszlános kapu lépcsőjén a teljes frakcióval, s több Európai Uniós képviselővel a háta mögött beszélni kezdett. Szidta a kormányfőt, illegitimnek mondta hatalmát. Addig akarja az utcán tartani híveit, míg Gyurcsány Ferenc nem el nem tűnik a süllyesztőben. Esténként más-más politikus beszédére hívta híveit öt és hat óra között mindaddig, míg el nem érik céljukat.

Feri, vagy nem Feri? ? tették fel a kérdést a képviselőknek délután, s a kormánytöbbség Gyurcsány Ferencre szavazott. Az ellenzék nem hajlandó ezt elismerni, ezért ma délután Áder János parlamenti alelnök beszél majd híveinek a Kossuth téren. Holnap Navracsics Tibor frakcióvezető, hétfőn pedig Pokorni Zoltán frissen megválasztott hegyvidéki polgármester következik. Hosszú még a sor, több százan vannak Fideszesek. Ha a kormányfő nem hátrál meg, minden napra jut előadó akár tavaszig is a narancsosok táborából.

Szóljon hozzá!