ZETApress

hírportál

Változás a kormányban

Varga MihályÚj gazdasági minisztere lesz Magyarországnak. Matolcsy György korábbi minisztert a kormányfő javaslatára az államfő a héten hat évre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé nevezte ki, s utóda Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter lesz. Az illetékes parlamenti bizottságok meghallgatták és támogatták kinevezését.

Összeférhetetlenség miatt nem csak a miniszterségről, de az országgyűlési képviselőségről is le kellett mondania az új MNB-elnöknek, helyére a Fidesz Bács-Kiskun megyei területi listáról érkezhet az utód. Erre nem kell sokat várnunk, hiszen a februárban alkotmánybíróvá választott Dr. Salamon László helyére is két héten belül beülhetett Gaal Ferenc a KDNP Pest megyei listájáról.

Varga Mihály kinevezése kapcsán megint a tavaly januárban nemzeti fejlesztési miniszterré kinevezett Németh Lászlóné iskolai végzettsége is napirendre került. Ellenzői azért ágálnak, mert a miniszter-asszonynak nincsen diplomája, holott ez nem is követelmény a tárcavezetőknél. Többen Deutsch Tamással példálóznak, akinek kijelölt miniszterként kellett doktorálnia 1998. végén, az I. Orbán-kormány idején. A két dolgot kár összemosni, mert merőben más mind a kettő!

Deutsch Tamás akkor már rég elvégezte a jogi egyetemet, túl volt az államvizsgán, de a politikusi munkája miatt nem írta meg doktori disszertációját. Mivel ezt hivatalban lévő miniszterként megvédenie nem lett volna túl elegáns ? s Orbán miniszterként legalább négy évig számított rá ?, a kormányfő úgy döntött, ne várjon addig a doktori címre, hanem mielőbb szerezze meg! Ezért kellett Tamásnak még a miniszteri kinevezése előtt doktorálnia, míg Némethnének nincs ilyen problámája. Mire ő diplomát szerezne, rég túl lennénk ezen a választási cikluson!

1 hozzászólás

  1. Szemereyné Pataki Klaudia került kora délután a miniszterséget a jegybank vezetésére cserélő Matolcsy György képviselői helyére a Bács-Kiskun megyei Fidesz-listáról, így a létszám ismét teljes: a 48 fős MSZP, a 43 fős Jobbik, valamint a közös frakciót alkotó 37 KDNP és 226 Fidesz képviselő mellett 32 független dolgozik a 386 fős Országgyűlésben.