ZETApress

hírportál

Hétfőn már csak hét fő

Hétfő délután, a tavaszi ülésszak kezdetén megszűnik az LMP parlamenti frakciója, mert nyolc képviselőjük ? Jávor Benedek, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László ? kilépésével a 15 fős frakció hét fősre csökken. Ez öttel kevesebb a minimálisan szükséges 12 főnél.

A nyolc kilépő Jávor Benedek vezetésével megalakította a Párbeszéd Magyarországért Platformot, s a Bajnai Gordon vezette Együtt Magyarországért Párttal politizál tovább. A függetlenek létszáma így az eddigi 17 főről 32-re emelkedik, hiszen a maradék heteknek is ? akik az együttműködést elutasították ? függetlenként kell a továbbiakban dolgozniuk. Korábban ? még 2011. október 24-én ? az MSZP-ből léptek ki 11-en, mert Gyurcsány Ferenc vezetésével megalakították a Demokratikus Koalíciót. Ahogy akkor nekik, úgy a mostani nyolcaknak sem lehet a választási ciklus végéig új önálló, vagy közös frakciójuk.

S miért nem hozhatnak létre féléves függetlenség után új frakciót? ? Mert az új Házszabály tavaly áprilisi hatályba lépésétől mindenki csak abban a frakcióban politizálhat, ahová a választói akarat bejuttatta. Aki elhagyja a csapatát, az a korábbiaktól eltérően tavaly tavasztól nem ülhet át másik frakcióba, s olyan frakciót sem alapíthat, amely nem indult a választásokon, vagy elindult ugyan, de nem érte el az 5%-os küszöböt. A módosításra pár nappal azelőtt került sor, hogy a DK képviselőinek féléves várakozási ideje lejárt. Hétfőtől a 48 fős MSZP, a 43 fős Jobbik, valamint a közös frakciót alkotó 37 KDNP és 226 Fidesz képviselő mellett 32 független dolgozik majd a 386 fős Országgyűlésben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Feléledt az LMP | ZETApress

Szóljon hozzá!