ZETApress

hírportál

Pihenőre vonult a Ház

A válságkezelés első, legnehezebb szakaszán túljutott az ország. Bajnai Gordon miniszterelnök üdvözölte, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó napján a képviselők megszavazták többek között az adótörvények módosításait, a Büntető Törvénykönyv egyes rendelkezéseinek szigorítását, illetve a közteherviselés rendszerének átalakítását. ? Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az ország igazságosabban működjön, dinamikusabban fejlődhessen, a családok pedig nagyobb biztonságban tudják szeretteiket, értékeiket ? fogalmazott a szavazások után a kormányfő.

A parlament utolsó ülésnapján a felelős többség kivétel nélkül elfogadta a legfontosabb válságkezelő intézkedéseket a nyugdíj- és szociális rendszer átalakításától az adómódosításokon át a Büntető Törvénykönyv módosításáig. ? Ezzel lezárult a válságkezelés első, talán legnehezebb szakasza ? reagált a szavazások után Bajnai Gordon ?, további intézkedések kellenek ahhoz, hogy ezeket az eredményeket megszilárdítsuk, előttünk van a 2010-es költségvetés elfogadása és fontos szerkezeti átalakítások szükségesek a közösségi közlekedés, vagy az önkormányzatok működésének területén.

Az Országgyűlés június 29-ei ülésén megszavazott döntések arról szólnak, hogy nemcsak a rövidtávú válságkezelésben, a veszélyek gyors elhárításában lépett a kormány az elmúlt hetekben, hanem egyúttal meg is alapozza a hosszú távú, fenntartható növekedést.

Bajnai Gordon a szavazásokkal kapcsolatban elmondta: ? Köszönet illeti a parlament felelős többségét, hogy a rövidtávú politikai célok elé helyezik az ország hosszú távú érdekeit, és a kormánnyal együtt arra koncentrálnak, hogy Magyarországot kivezessék a válságból? Komoly munka vár az Országgyűlésre az őszi ülésszakban is, elsősorban a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban, amely nem lehet választási költségvetés ? tette hozzá a kormányfő.

A kormány az országgyűlési szünetben is tovább dolgozik. A következő időszak fontos feladata a növekedés újbóli beindítása, az ezt hátráltató akadályok lebontása. A kormány folytatja a küzdelmet a gazdasági válsággal és a továbbiakban is mindent megtesz a családok és a devizahitelesek védelmében. A következő hónapokban is kiemelt figyelmet fordít a vállalkozások fejlesztésére, és tovább erősíti a közbiztonságot az ország egész területén ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A polgármester elhunyt a gáton

A kormányfő hétfő délután telefonon keresztül fejezte ki részvétét Gerháth Zoltán mecséri polgármester családjának és szeretteinek. Gerháth Zoltán vasárnap reggel hunyt el a szigetközi településen árvízi védekezés közben. Bajnai Gordon példaértékűnek tartja a falu első emberének áldozatos munkáját, amelyet közösségéért végzett immár kilencedik éve. E szolgálat közben érte a halál is Gerháth Zoltánt a falut védő gátszakaszon a Mosoni-Duna áradása közben.

A miniszterelnök kijelentette: ? A kormány és a katasztrófavédelem szakemberei mindent megtesznek az árvíz elleni hatékony védekezésért, az esetleges károk mérséklése érdekében. A kormányfő és a kormány folyamatos tájékoztatást kap az árhullám okozta helyzetről és meghozza a szükséges intézkedéseket ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!