ZETApress

hírportál

Nem lesz regisztráció?

Megsemmisítette az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit az Alkotmánybíróság. Az Ab pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak.

A kifogásolt rendelkezéseket ? köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat ? e formai hiányosságok miatt megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság felidézte: Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseinek alkotmányosságát. Az ombudsman indítványában kifejtette, hogy a támadott rendelkezések túllépnek az alaptörvényben az Országgyűlés számára adott jogalkotási felhatalmazás keretein, ezért megsemmisítésüket kérte.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az alaptörvény záró rendelkezéseinek 3. pontja arra hatalmazta fel az Országgyűlést, hogy az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket alkotmányozóként fogadja el. Az átmenetei rendelkezések több mint kétharmada azonban nem a korábban hatályos alkotmány és az alaptörvény közötti átmenetet rendező előírás, hanem hosszabb távra szóló, általános rendelkezés ? állapította meg az Ab. A határozathoz Holló András és Stumpf István párhuzamos indokolást, Balsai István, Dienes-Oehm Egon, Lenkovics Barnabás, Szalay Péter és Szívós Mária pedig különvéleményt csatolt. A határozat teljes szövege idekattintva olvasható. Folytatás egy hét múlva várható.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Alkotmányozó tervezés | ZETApress
  2. Elmarad a regisztráció | ZETApress

Szóljon hozzá!