ZETApress

hírportál

Őreskü a Kupolában

Ma este negyed 6-kor ? épp 100 évvel a Képviselőházi Őrség eskütétele után ? az Országgyűlési Őrség 349 tagja letette az esküt. Az állomány új egyenruhában 2013. január elsején kezdi meg szolgálatát. Feladatuk a házelnök, és a ház védelme, valamint a rend fenntartása lesz, tagjai a Készenléti Rendőrség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tagjaiból kerültek ki.

S hogy miért vannak köztük katasztrófavédők is? ? Mert feladatuk nem csak a személy- és objektumvédelem, hanem tűzvédelem is lesz. Nem csak 180 cm-nél magasabb férfiak, hanem 170 cm-nél magasabb nők is szolgálnak soraikban, hiszen a védett nőket női testőrnek kell a mellékhelyiségbe elkísérni. Az 1186 jelentkezőből kiválasztottak parancsnoka Tóth László rendőralezredes, helyettese Horváth László alezredes lett, de az állománytábla szerint mindkét beosztás tábornoki rendfokozattal járhat.

A kora esti eskütételre az eskütevőket családtagjaik is elkísérhették, akik a Felsőházi-teremben kivetítőn figyelték az eseményeket. A Kupolacsarnokba előbb a történelmi zászlóvivők, majd szakaszparancsnokaik vezetésével az őrök vonultak be, s körbevették a Szent Koronát. (A koronaőrök továbbra is a Magyar Honvédség állományában maradnak.) Kövér László házelnök az őrségparancsnokkal együtt érkezett, s üdvözölte az állományt.

Erkel Ferenc Himnuszának hangjai után került sor az eskütételre. Matus László törzszászlós olvasta elő az esküszöveget, miközben Erkel: Bánk bán című operájából a zenekar a Hazám, hazám című ária feldolgozását játszotta. Miután a házelnök az előmondótól a bajtársai által aláírt esküt átvette, csapatzászlót adományozott az állománynak. Az adományozási okiratot az őrség parancsnok-helyettese olvasta fel.

Zászlóhoz zászlóanya is dukál, s ezt a tisztet Bekk Mária elnökné asszony töltötte be. Miután díszszalagot kötött a csapatzászlóra, a történelmi egyházak képviselői ? Jákob János protestáns és Bíró László katolikus tábori püspök ? rövid beszédek után megszentelték azt. Utána a házelnök szólt az állományhoz, majd Egressy Béni Szózatának hangjaival ért véget az ünnepség. Már csak a házelnökkel való közös fotózás volt hátra, mielőtt az őrök újra találkozhattak családtagjaikkal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Összeállt az ellenzék | ZETApress

Szóljon hozzá!