ZETApress

hírportál

Jobboldali EP-sikerek

Leszerepeltek szocialistáink a tegnapi Európai parlamenti választásokon. Csak 17,37%-át szerezték meg a voksoknak, így a 22 brüsszeli helyből mindössze négyre küldhetnek képviselőt. Az SZDSZ ennél is többet veszített, mert a 2,16%-os eredmény egy helyet sem jelent. Még a Humanista Párt is megelőzte a liberálisokat a megszerzett ? de valójában semmire sem jó ? 2,60%-os eredménnyel. A munkáspárt 0,96%-kal a hetedik, a romák a 0,47%-kal a sereghajtó nyolcadik helyet szerezték meg.

A harmadik erő a Jobbik lett, mely 14,77%-ot kapott, s ez három képviselői helyet jelent. A Szonda Ipsos tehát jó jósnak bizonyult. Az MDF az 5,30%-kal épphogy meglépte a küszöböt, így Bokros Lajos Brüsszelben folytathatja a gazdaságélénkítő tevékenységét. Persze még ez sem biztos. Visszaléphet Habsburg György javára, akinek édesapja, Ottó korábban ugyancsak EP-képviselő volt.

A legnagyobb nyertes a Fidesz, aki 56,37%-kal háromszor annyi voksot gyűjtött, mint az MSZP, s az eddigi 12 képviselővel szemben most 14-et küldhet az uniós törvényhozásba. Ők is és a Jobbik is előrehozott választásokat sürget, s az utóbbiak ezért hajlandók az utcára is vinni a tömegeket. Bizonyára meg is teszik, hiszen a kormányzó szocialisták hallani sem akarnak a hatalom átadásáról, hanem ki akarnak tartani jövő tavaszig. Lehet, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megint forró őszünk lesz?

Az MSZP végig akarja vinni a reformokat, de ezek mögött önös érdek is húzódhat. Az Európai Bizottság is újjáalakul, s az uniós biztost a mindenkori kormány delegálja. Így kerülhetett ki 2004-ben a szocialisták volt elnöke, Kovács László, aki még egy ciklust szívesen eltöltene odakünn. Gyurcsány Ferenc leváltott miniszterelnök is odamenne, de mindkettőjüknek csak a mostani kormány mellett van erre esélye, ezért ragaszkodik pártjuk az irányításhoz.

Jövő ősszel önkormányzati választások lesznek. Eddig Demszky Gábor arról beszélt, hogy egy hatodik ciklust már nem akar a főváros élén tölteni. A brüsszeli parlamenti helyben bízott, fővárosi mandátuma lejárta után Szent-Iványi Istvánnal, az SZDSZ listavezetőjével és mostanáig uniós képviselőjével akart helyet cserélni az EP-ben. Erre így már nem lesz lehetősége, mert pártjuk vereséget szenvedett. Kérdés, hogy jövőre tartja-e szavát, vagy újra elindul a főpolgármesterségért zajló küzdelemben?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megalakult az EP

Szóljon hozzá!