ZETApress

hírportál

Jobboldali siker az EP-választáson?

Minden bizonnyal három párt juttat képviselőket az Európai Parlamentbe. Valószínűleg az utóbbi hónapokban jellemző erőviszonyokat hozza a vasárnapi választás, a Fidesz nagyjából háromszor annyi szavazót tud majd az urnák elé vinni, mint az MSZP. Az ellenzéki párt fölényes győzelme várhatóan 15 mandátumot ér, a kormánypárt feltehetően öt helyet szerez az európai képviseletben ? jósolja a Szonda Ipsos.

Május végén a szocialisták aktivitása elmaradt a Fideszesekétől, ha ez vasárnapig nem változik, akkor elképzelhető nagyobb különbség is a mandátumokban. Ez leginkább úgy lehetséges, ha az MSZP alatta marad a 20 százaléknak ? ebben az esetben elképzelhető a 16:4-es mandátumarány. Ahhoz, hogy az MSZP hat mandátumhoz jusson, meg kell közelítenie a 25 százalékos eredményt ? ez nem kizárt, de kisebb a valószínűsége.

Az EP-választás relatív nyertese lehet a Jobbik, biztosan átlépi az öt százalékot, s egy mandátumot mindenképpen szerez, de arra is elég nagy esélye van, hogy a szavazatok, több mint hét százalékával két képviselőt küldjön Brüsszelbe.

Az MDF-nek nagyobb esélye van, hogy megközelíti az öt százalékot, mint az SZDSZ-nek. A jelenlegi politikaellenes közhangulatban, a vártnál jóval kisebb részvétel esetén elvileg számukra sem lehetetlen a küszöb átlépése, gyakorlatilag azonban a friss adatok fényében ennek kisebb a valószínűsége.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Jobboldali EP-sikerek

Szóljon hozzá!