ZETApress

hírportál

Újra szavazhatnak

Sólyom László köztársasági elnök tegnap visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a május 11-én elfogadott, a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényt. Döntését levélben tudatta Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével ? tudatta Sajtóirodája.

Az államfő a törvény céljával egyetértett, hiszen az elektronikus kézbesítés hozzájárulhat a gyors, hatékony és megbízható ügyintézéshez. Az elfogadott jogszabály azonban a köztársasági elnök szerint nincsen összhangban több, ugyanerre a témára vonatkozó törvényjavaslattal, és eljárásjogi szempontból sem kellően kidolgozott. Sólyom László levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a bíróságokon nincsenek még meg a törvény alkalmazásának pénzügyi-technikai feltételei.

Az államfő arra kérte az Országgyűlést, hogy a törvényt újratárgyalása és a kapcsolódó törvények tárgyalása során törekedjen a különféle szabályok összhangjára, valamint mérlegelje a bíróságok igazgatásáért felelős hivatal és az ügyvédi kamarák által felvetett szakmai szempontokat is. A köztársasági elnöknek az Országgyűlés elnökéhez intézett levele honlapjukon megtalálható.

Sólyom másban sem enged a Háznak

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön az Országgyűlés elnökének írt levelében a tavaly már leszavazott Dr. Baka Andrást jelölte újra a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A jelölésről az államfő az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesét is tájékoztatta.

Szóljon hozzá!