ZETApress

hírportál

Megszavazták a regisztrációt

Tegnap döntött a Parlament: a honatyák kétharmada elfogadta, hogy a 2014-es választásokon csak azok vehetnek részt, akik előzetesen kérik felvételüket a választói névjegyzékbe. A magyarországi lakhellyel rendelkezők ezt személyesen, vagy interneten tehetik, míg a határainkon túl élők ezt levélben is kérhetik.

Mivel az előzetes regisztrálásra a választópolgároknak a szavazást megelőző 15. napig van lehetőségük, a választói névjegyzék összeállítása és a szavazókörök kialakítása csak az utolsó két hétben történhet. A szavazók pontos létszáma nélkül ugyanis ezek elkészítése értelmetlen lenne. Amíg nem tudjuk pontosan, hogy mennyi szavazóra számíthatunk egy-egy területen, addig azt sem tudjuk, hány szavazókörre, mennyi szavazatszámláló bizottságra lesz szükség. Félő, hogy emiatt az utolsó két hetet jókora kapkodások jellemzik majd!

Eddig a névjegyzék összeállítása már legalább két hónappal a választás előtt megtörtént, s a választási értesítőket ? benne a szavazóhelyiség címével és a választópolgár névjegyzékben lévő sorszámával ? ugyancsak jóval a szavazás napja előtt kiküldték. Mivel a benne lévő ajánlószelvényekkel lehetett az elkövetkező három-négy hétben jelölteket ajánlani, kellett is ez a hosszú idő. Mivel az új választási törvény a jelöltajánlást megszüntette, ennyi időre most már nem lesz szükség, a szavazókörök és szavazatszámláló bizottságok kialakítására és az értesítők postázására viszont kevés lehet a két hét.

Többen sérelmezték, hogy a fogyatékkal élők nem tudnak személyesen elmenni a regisztrációra, s az internetet sem mindenki ismeri. Ez látszatra igaz is lehet, ám aki nem tudja megközelíteni a nem akadálymentesített regisztrációs hivatalt, az a szavazóhelyiségbe hogyan tud majd bemenni? Azok sincsenek akadálymentesítve, mozgót urnát viszont a fogyatékkal élők eddig se nagyon kértek a választásokon.

Olyan is előfordult már az eddigi szavazásokon, hogy a választópolgár személyi igazolványának érvényessége pár nappal korábban lejárt, s mivel nem igényelt újat, hiába szerepelt a névjegyzékben, nem szavazhatott. Voltak, akik ezt szó nélkül tudomásul vették, mások reklamáltak, jogorvoslatot kértek, s emiatt fel kellett vennünk őket az elutasítottak névjegyzékébe. Ilyenek most is várhatók, ezért talán az elő-regisztráción ? ahol amúgy is be kell mutatni a személyit és a határidő nélküli lakcímkártyát ? erre is fel kellene hívni a választópolgárok figyelmét!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nem lesz regisztráció? | ZETApress

Szóljon hozzá!