ZETApress

hírportál

Kinek jó az ingyenmunka?

Bajnai Gordon miniszterelnök a válságákezelő kormány vezetését egy évre, havi egy forintért vállalta el. Ennek megfelelően az őt megillető, vagyonnyilatkozatában is feltűntetett miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban ? első alkalommal júniusban ? visszautalja az államkincstárnak ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A gesztust mindenki másként értékeli. A kormánypártiak azt mondják, örvendetes ha egy milliárdos miniszterelnök kiveszi a részét a gondokból, s lemond az egymillió forinttot is meghaladó havi illetményről. Az ellenoldal azt mondja, hogy ez csak porhintés, hiszen a visszautalt pénzből nem lesz több bölcsöde, vagy 13. havi nyugdíj. Azon is el kellene már végre gondolkodnunk, hogy egy ingyenmunkástól milyen teljesítmény várható?

Aki nem kap pénzt az elvégzett feladatért, az nem is érdekelt a jó teljesítményben. Aki ingyen dolgozik, annak mindegy, hogy jól, vagy rosszul végzi-e azt. S ha nem érdekelt az eredményben, miért is kellene maradandó jót alkotnia? Enélkül is jól megél a vagyonából, s akkor sincs baj, ha selejtet okoz, mert nem felelős érte a vagyonával.

Más lenne a helyzet, ha a kormányfő vagyonát az elkövetkező egy évre zárolnák, s a miniszterelnöki fizetéséből kéne megélnie, a kormányfői rezidencián kellene laknia, s a fizetését a teljesítménye után kapná. Igaz, ez utóbbira nincs külföldi példa, de az átköltözésre annál inkább. Az amerikai elnök és a brit kormányfő is lakott valahol megválasztása előtt, mégis természetesnek vették, hogy beiktatásuk után a washingtoni Fehér Házba, illetve a londoni Downing Street 10-be költöztek. Csak nálunk maradhat Medgyessy Péter megválasztása óta mindenki a jól megszokott helyén mintegy jelezve, hogy a kormányzást csak átmeneti állapotnak tekinti.

A politikusok vagyonukkal is feleljenek a meghozott döntéseikért! ? szeretnék sokan, de erről sem sikerült törvényt alkotnunk. Bármilyen kárt okozhatnak, csak politikai felelősség terheli őket, ami azt jelenti, hogy legközelebb nem lesznek újraválasztva. Aki az ingyenmunka mellett még azt is bejelenti, hogy egy év múltán nem akar újraindulni, hanem eltűnik a politikai életből, annak még a politikai felelősség sem jelent túl sokat. Ha sem anyagilag, sem politikailag nem kell elszámolnia az előttünk álló egyéves döntéseiről, miért is várhatnánk tőle bármilyen hasznosat?

A rendszerváltozás előtt 15-20 évvel az újpalotai lakótelep építkezésén dolgoztam. Nem csak ezt, hanem a Füredi úti, csepeli, Csángó utcai, kelenföldi és az óbudai lakótelepet is a 43-as ÁÉV építette. Kisvári János vezérigazgató csak a fizetése 80 százalékát vehette fel, míg a többi húszat visszatartották. Ezt mindig akkor kapta meg, amikor egy-egy nagyberuházás határidőre elkészült. Mivel a vezér anyagilag is érdekelt volt a teljesítésben, ezért a határidőket is betartatta. Jó lenne, ha politikusaink is követnék a ?70-es évekbeli példát, s vagyonuk bánná az elhibázott döntéseiket!

Szóljon hozzá!