ZETApress

hírportál

Később megyünk nyugdíjba

Ha a jövő hétfői végszavazáson rábólint a parlamenti többség, 2017-ben már csak 65 évesen vonulhatunk nyugdíjba. 2012-től fokozatosan emelkedik a korhatár 62 évről 65-re, de ebben még lehet különbség a férfiak és nők között. Vannak persze korábbi változások is. A 13. havi nyugdíj már az idén megszűnik, így az idei második félévre esedékest októberben már nem folyósítják.

Gyurcsány kormányfőként még 2015-től évi négy hónapokkal akarta emelni a korhatárt, de Bajnai kormányfő ezt alaposan előrehozta. Ha 2012-ben már jobboldali kormány is lesz, ők bizonyára nem fogják az a törvényt hatályon kívül helyezni. Nekik az a jó, ha a mostani vezetés hozza meg a szigorításokat, így ők biztos befutók lesznek a jövő évi választásokon, s mindenben az elődjükre mutogathatnak.

1995-ben, a Bokros csomag idején emelték először a nyugdíjkorhatárt. Addig a nők 55 évesen, a férfiak 60 évesen vonulhattak nyugdíjba. Az indok akkor az volt, hogy a férfiak átlagéletkora 65 év, a nőké meg 75, így a férfiak csak öt évig, míg a nők húsz évig élvezhetik a nyugdíjat. A korhatár emelésével aztán az átlagéletkor ? így a nyugdíjas évek száma ? is csökkent, tehát az intézkedés dupla hasznot hozott kiagyalóinak. Ha a férfiak csak 65 évesen mehetnek majd nyugdíjba, s átlagosan még 65 évig sem élnek, így elvileg 2017-től nem is lesznek nyugdíjasok Magyarországon. Mivel a nők is az 1995. előtti 55 év helyett ugyancsak 65 évesen mehetnek majd nyugdíjba, addigra az ő átlagéletkoruk is jóval 65 év alá csökkenhet.

Szóljon hozzá!