ZETApress

hírportál

Bajnai ultimátuma

Éjfélig adott ultimátumot a megegyezésre az SZDSZ-nek és az MSZP-nek Bajnai Gordon, az egynapos kormányfőjelölt. Mindkét párttól feltétlen támogatást vár programjának megvalósításához. A szabaddemokraták nem csak róla, de a majdani gazdasági miniszterről sem tudtak megegyezni, mert ezt a tárcát állítólag ők kapják.

Fodor Gábor a minap még azt mondta, hogy nem lépnek be a koalícióba, csak kívülről támogatják a kormányprogramot. Ehhez képest a most megcélzott miniszteri poszt ellentmondásosnak tűnik, bár volt már példa ilyenre a rendszerváltoztatás után, igaz a jobboldalon. Pusztai Erzsébet, az ellenzéki MDNP frakció pártelnöke egészségügyi államtitkár volt Orbán Viktor kormányában.

Az ellenzékből való segítés inkább a jobboldalon dívott, hiszen a MIÉP is ellenzékből támogatta az Orbán-kormányt. Ez különösen a paritásos parlamenti bizottságokban jött jól a kormányoldalnak, mert külső támogatója így a baloldaltól vett el bizottsági helyeket. Elméletben így megvolt a törvényben előírt 50-50%, csak épp a szavazásnál változtak meg az arányok.

A Fidesz felkészült az előrehozott választásokra, mondta elnökük, Orbán Viktor a párt 21. születésnapján, de a Parlament feloszlatásához az SZDSZ szavazataira is szükség lesz. Most már csak az a kérdés, hogy mit kérnek majd ezért a liberálisok? Holnap az Országgyűlésen megint javasolni fogják az önfeloszlatást, de ezt legkorábban április 14-én szavazhatják meg. Addig kétharmaddal el kellene fogadtatni azt is, hogy az államfő 42 napon belül, június 7-re tűzhesse ki a választásokat. Ha ezt nem szavazzák meg, úgy június 28-a és július 12-e lehet a legkorábbi két forduló dátuma.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bajnai programja

Szóljon hozzá!