ZETApress

hírportál

Megkérdeztük a minisztert

Remélem, hogy az ágazatok egymásra figyelve dolgoznak! ? mondta Réthelyi Miklós nemzeti fejlesztési miniszter egy minapi konferencián. ? Miniszter úr! Mennyire tartja sikeresnek az öt nagy területet magában foglaló minisztériumának tevékenységét? ? kérdezte akkor Szarvas István.

R.M: Igen, valóban ennyi terület tartozik hozzám. A minisztériumnak a sikere az, amennyiben ezek az ágazatok egymásra figyelve, egymás munkáját segítve dolgoznak, és hogyha ez nem sikerül, az a sikertelenség. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon sokat tanultunk. Én magam is ez alatt a lassanként két év alatt.

Azzal indult a minisztériumnak a megalapozása, hogy az emberrel foglalkozó területek kerülnek egymás mellé, egy kormányzati struktúrába, de hogy mennyit tudunk segíteni egymáson, és hogy mennyire minden dolognak a kisugárzása, illetve a vonzásterülete az valamennyi ágazatra kiterjed, ez csak a munkából derült ki. Ki kell emelnem például a családot. Az Európai uniós elnöki félév alatt a kormány nagy hangsúlyt adott a családpolitikának. A szociális, családügyi és ifjúságügyi ágazatnak volt a feladata, hogy hetes programot szervezzen, amely Gödöllőn és Budapesten zajlott, ahol az európai országok szakértői, miniszterei, különböző területekkel foglalkozó szervezeteknek a képviselői voltak itt. Egy informális miniszteri értekezlettel záródott ez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök úr tartotta a bevezető előadást.

Ha azt nézzük, hogy van egy ilyen része a minisztériumnak, hogy családügyi ágazat, de a családoknak az egészségéről, a családban élőknek az egészségéről is gondoskodni kell. Az, hogy a családban a gyerekek tanuljanak, már oktatási terület, hogy kialakuljon az országban egy olyan kultúra, amely például a családban értéket lát, és a föderációknak az együttműködését a családban képzeli el. Az, hogy a családban élőknek a fizikai erőnlétéhez, a jól átgondolt sportolás is kell. Ezek olyan banalitások, amelyekről különösképpen nem kellene beszélni. De itt viszont minden itt van kéznél.

A minisztériumnak változatlanul az a jelmondata, hogy a középpontban az ember van. de ehhez hozzá tartozik az is, következő gondolatként, hogy nincs izolált feladat, nincs egyedi feladat. A különböző ágazatokban dolgozóknak szinte kötelessége keresni azokat a munkatársakat, akiket eddig nem ismertek, eddig más minisztériumban voltak. De most már egy minisztériumban vagyunk, és ahhoz, hogy az ügyekben több oldalról lássuk azt, hogy mi a teendő, és több oldalról kell kiindulni a mai helyzetben, mit tudunk végezni. Úgy látom, hogy ez a munka beindult. Még rengeteg sok tennivalónk van. Vannak közös sikereink. És egyre több olyan téma van, amelyikben valóban két-három ágazat érintett.

? A második témám: ezelőtt itt volt Elisabeth Blackburn, az orvosi Nobel-díjas. Ön is ott volt azon, és köszöntötte. Végső soron a Quintess-programnak egy óriási lökést adott, hogy ön is részt vett az előadásán. Erről mi a véleménye?

R.M: Elisabeth Blackburnnek az előadása azért volt számomra nagyon izgalmas, mert miniszterként a szakirodalmat nincs időm olvasni: Az a tény, hogy a sejtjeink kis alkotórészeinek a működésében a sorsunk benne van, , egy nagyon, döbbenetes felfedezés. A másik kiugró élménye volt ennek, az a kérdése előadásnak, hogy növekszenek a sejtek, és ennek milyen molekuláris háttere van. Ezt most már nem kell itt elmondani. De az, hogy tanulással, tehát a képzettség az hozzájárul ahhoz, hogy ki, milyen betegségre lesz hajlamos. Itt súlyos betegségekről van szó, például rákbetegségek különböző formáiról van szó. Itt az immunrendszer zavarairól van szó.

Megint csak a minisztériumról beszélek, gondolataim azok természetesen körülötte forognak, az előző témához is kapcsolódóan, az oktatásban nem csak arról van szó, hogy 8 órától 1 óráig a gyerekek valahogy eltöltsék az időt, és a végén kapjanak egy bizonyítványt, hanem hogy egy jó minőségű oktatást biztosítsunk számukra. Azoknak, akiknek nem fűlik a foga a tanuláshoz, azokat is behívjuk, beerőltetjük az iskolai rendszerbe. Ezzel azoknak az embernek az életéhez adunk hozzá, nem csak ismeretet, és nem csak tudást, hanem a jobb minőségű élet lehetőségét is.

? Támogatja a minisztérium a Quintess-programmot?

R.M: Az, hogy a dolgok ilyen mélységükben összefüggenek, egy nagyon komoly jelzés arra, hogy , amit az előbb mondtam, hogy nincsen izolált ügy. A lényeg az, hogy életünk, a növekedésünk, egy összefüggő hálózatrendszerben vannak, amit ez a minisztérium próbál jól teljesíteni.

? Az Quintess-program nem most indult be, de segítheti, ha a miniszter azt mondja, ez helyes és államilag is támogatni kell!

R.M: Az a legnehezebb kérdés, hogy államilag mit támogatunk, Nagyon szívesen ismerkedem tovább a Quintess-programmal. Valóban nem nagyon tudtam erről, nem volt ismerős számomra, de, az előadás az a tudomány és a mindennapok nagyon komoly összekapcsoltságáról győzött meg.

DS.c. Réthelyi Miklós 1939-ben született Zalaegerszegen, orvos, anatómus, egyetemi tanár az orvostudományok akadémia doktora, miniszter. 1963-ban szerzett orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1991-1995 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora. Kutatási területe a gerincvelő idegi szerkezete és a peptid tartalmú idegsejtek és pályák jellemzése. 2010 májusától a második Orbán kormány nemzeti erőforrás minisztere tegnap nyújtotta be lemondását a kormányfőnek. Utóda a hétfő-keddi parlamenti bizottsági meghallgatásokat követően Balogh Zoltán lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Félidei kormányátalakítás | ZETApress

Szóljon hozzá!