ZETApress

hírportál

Gyász a Fideszben

Pótolhatatlan veszteség érte frakciókat ? értékelte a helyzetet Orbán Viktor, a 80 éves Aszódi Pál múlt pénteki halálakor. Az idős képviselő a Baranya megyei listáról került az Országgyűlésbe, így utódlásáról nem kell időközi választásnak dönteni. A januárban elhunyt Tasnádi Péter Baranya megyei és a mandátumát visszaadó Boross Péter Pest megyei listás helyére Kőhegyi István Zsolt (MSZP) és Dragon Pál (MDF) tette le a hivatali esküt ma délután, napirend előtt.

Ha Tasnádi képviselői helyéről nem is kellett a népnek dönteni, a halálával megüresedett polgármesteri tisztségről szavazni kell. A pécsi választást május 10-re írták ki, s Páva Zsolt (Fidesz) ellenfele Szili Katalin (MSZP) lesz. A házelnök asszony megválasztása esetén lemond legfőbb közjogi méltóságáról, s helyette lakóhelye ügyeire fekteti a fő súlyt a körzet országgyűlési képviselőjeként is.

Pécsett parlamenti választást is tartanak nyáron, mert a cselekvőképességétől megfosztott Toller László utódjáról is dönteni kell. A polgármester-választással egy időben már lehetetlen megtartani, sőt lassan az Európai parlamenti választással is, pedig a június 7-e ideális időpont lehetne. Ez utóbbira az MSZP és az MDF is megnevezte listavezetőit Göncz Kinga és Bokros Lajos személyében. A külügyminiszter asszony május elsejével lemond posztjáról, míg a Közép-európai Egyetem tanára csak vasárnap dönt a kiutazásról.

A ?95-ös csomag névadóját a gazdasági válság megoldására tartják ideális jelöltnek. Kérdés, ha nyáron csomagol, és Brüsszelbe költözik, hogyan tud rajtunk onnan segíteni? Vagy talán éppen azért akarják eltávolítani, nehogy itthon újabb szigorításokat tervezzen? Kérdés viszont, hogy kimegy-e, mert Dávid Ibolya, az MDF 2004-es listavezetője azóta is idehaza politizál. A második helyet Habsburg Györgynek ajánlották fel, s a Magyar Vöröskereszt elnöke boldogan mondott igent.

A Legfelső Bíróság (LB) elnökéről csak jövő hétfőn szavaznak. Az államfő újra Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelöli, de a Házbizottság baloldala szerint az Országos Igazságszolgálati Tanácsnak újra meg kell hallgatnia. Álláspontjuk szerint nincs újrajelölés, csak jelölés van, ezért aztán a procedúrát újra végig kell játszani. Az elmúlt év végén úgy az OIT, mint az illetékes parlamenti bizottságok alkalmasnak tartották a feladatra. A szükséges 2/3-os többség mégsem lett meg a titkos szavazáson ? állítólag lelkiismereti (?) okokból.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Se főbíró, se frakció
  2. ZETApress » Bajnai programja

Szóljon hozzá!