ZETApress

hírportál

Oszlatás csak T. Házon kívül

Nem oszlatta fel önmagát tegnap az Országgyűlés, pedig kétszer is szavaztak a témáról. Előbb a Fidesz javaslatáról voksoltak, majd egy népi kezdeményezésről. Mindkettőt 170 igen, 207 nem szavazattal és egy tartózkodással utasítottak el. A Fidesz-KDNP és az MDF mellette, míg az MSZP és az SZDSZ ellene szavazott.

A Fidesz-KDNP már a 2006-os öszödi beszéd óta új választást akar, de ezt az akkor még formális, azóta már csak alkalmanként összeálló koalíció rendre meghiúsítja. Az SZDSZ elemi érdeke, hogy ne legyenek előrehozott választások, mert ez egyértelműen a bukásukat okozná. Ezért akadályozták meg eddig már a téma napirendre vételét is, tegnap viszont ezt már nem lehetett megtenni.

Ötvenezer aláírás gyűlt össze, így a Parlamentbe tárgyalni kellett az önfeloszlatásról. A Fidesz javaslatát is így napirendre vették egy füst alatt, sőt a Házszabálytól eltérően sürgősséggel. Minél előbb túl akartak lenni rajta, mert a június 7-i Európai parlamenti választással együtt csak akkor lehetett volna országgyűlési választásokat is tartani, ha március 8-i hatállyal mondják ki az önfeloszlatást.

Ha magukat nem is oszlatták fel, de a Tisztelt Ház előtti spontán tüntetőket ? igaz, csak udvarias, de határozott szóval ? feloszlatta a rendőrség. A száz fős tömeget e-mailekkel, SMS-ekkel hívták a Kossuth térre. A hókotró már délben megtisztította nekik a placcot. Előbb azt hittem, hogy velük szemben ilyen előzékenyek, nem akarják, hogy megfázzon a talpuk, de rájöttem, hogy csak magukat védték a tömeg hógolyóitól.

Néhány hete a szabad véleménynyilvánításnak tojásokkal nem lehet nyomatékot adni. A tojásdobálót többéves börtönnel büntethetik. A törvénybe elfelejtették beleírni a hógolyót. Azt nyugodtan a politikusok arcába vághatjuk. Most is landoltak jócskán a rendőrök pajzsán és sisakján. A rohamosztagosok békésen tűrték a támadást, nem dobták vissza a golyókat. A dobálók látták, hogy nem partnerek a zsaruk a játékban, ezért aztán néhány felszólítás után békésen hazamentek. Volt azért egy eredménye is a tegnapi szavazásnak. Eltörölték a vendéglátóhelyeken a napi standolást ? helyette majd havonta kell ?, így ez az elhamarkodott jogszabály egy hónapig sem élt.

Szóljon hozzá!