ZETApress

hírportál

Schmitt Pál lemondott

Délután az Országházban Schmitt Pál államfő napirend előtti beszédében jelentette be lemondását. Döntését később írásban is benyújtotta Kövér László házelnöknek, melyet az Országgyűlés nyílt szavazással elfogadott. Utódját 30 napon belül kell megválasztani!

Az ex-államfő döntése csütörtöktől volt várható, de csak ma tehette meg. Mandátumát a képviselőktől kapta, nekik is kellett visszaadnia. Mivel a múlt csütörtöki szenátusi döntés után ma ült össze először a Tisztelt Ház, így eddig kellett várnia. Szöulból hazafelé sem a repülőn, sem a frankfurti, vagy a ferihegyi repülőtéren, sem másnap este az m1-en mégsem jelenthette be a távozást. Azóta viszont sorra kapott hideget-meleget.

A péntek esti tévéinterjúból a vájt fülűek részére kiderült a mielőbbi távozás. Ekkor jelentette be Schmitt Pál, hogy becsületét meg fogja védeni, de köztársasági elnökként nem perelhet. Azt is mondta, hogy újabb doktori disszertációt ír, ezt viszont államfőként semmiképp sem tehetné. 1998-ban Deutsch Tamás is kijelölt miniszterként doktorált, és csak ezután kapta meg miniszteri kinevezését. Visszás lett volna, ha miniszterként védi meg doktoriját a jogi karon, ezért kellett várni ?99. elejéig a bársonyszékre.

A mai lemondást minden frakció másként értékelte. A kormánypártok megköszönték az elnök eddigi munkáját, az ellenzékiek a lemondását ünnepelték. A Jobbik javasolta, hogy az utódról a nép döntsön, míg az MSZP öt párti egyeztetést akar. Mindjárt meg is nevezték saját jelöltjüket Sólyom László személyében. Úgy látszik mára elfelejtették, hogy Sólyom vétózta meg államfőként 2007 nyarán Horn Gyula 75. születésnapja előtti állami kitüntetését. A Jobbik arra is figyelmeztette a szocialistákat, hogy Medgyessy Péter két évig húzta a D-309-es ügynökmúlt nyilvánosságra kerülése után, s Gyurcsány Ferenc is több mint két évig maradt hivatalban az öszödi beszéd kiszivárogtatása és a 2006. október 23-i szemkilövések után, míg Schmitt Pál a húsz évvel ezelőtti hiba kiderülése után két hónappal már lemondott.

A Semmelweis Egyetem rektora három hónappal hivatali ideje lejárta előtt tegnap azonnali hatállyal lemondott, mert úgy érezte, hogy a fenntartó tárca vezetője megvonta tőle a bizalmat. Az LMP ezt is a Fidesz számlájára írta. Az utolsóként felszólaló legnagyobb kormánypárti frakció vezetője válaszként elmondta, hogy a rektor lemondását nem szabad elfogadni, mert a kapitány nem hagyhatja el a süllyedő hajót! Arról is beszélt, hogyha a tudományos világnak volt bátorsága az elnök dolgozatáról dönteni, akkor tisztítsa meg saját magát, és kezdje ezt a vezetőkön!

A lemondó államfő arról is beszélt, hogy január 11-én egy névtelen blogger robbantotta ki a HVG-ben a botrányt. Ezt valóban így történt, kérdés csak az, hogy mennyire volt ez önálló munka? A lapnak mindenképp úgy volt kényelmesebb, ha nem egy munkatárs jegyzi az írást, így ha rosszul sült volna el, könnyen kihátrálhattak volna a szerző mögül. Az sem vitás, hogy az EU és az IMF már tavaly is támadta az Orbán-kormányt, s ebben sokan a külföldi titkosszolgálatok aknamunkáját vélik felfedezni. Mi van, ha ők fogták a blogger kezét, ők voltak a témavezetők? Persze nem gyárthatunk összeesküvés-elméleteket!

Mostantól Kövér László az ideiglenes köztársasági elnök, míg a házelnöki jogokat Lezsák Sándor alelnök gyakorolja. A lehetséges utódok között Vízi E. Szilveszter korábbi és Pálinkás József jelenlegi MTA elnök, valamint Martonyi János külügyminiszter neve merült fel. Első körben kétharmados többség kell a megválasztáshoz, a másodikban már az egyszerű többség is elég. A választás öt évre, 2017-ig szól, így jócskán belenyúlik majd a következő kormány hivatali idejébe. A ma lemondott elnök sem jár rosszul: haláláig kapja majd a mindenkori államfőt megillető juttatásokat, hiszen nem lett megfosztva a hivatalától!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Áder lehet a befutó | ZETApress

Szóljon hozzá!