ZETApress

hírportál

Gyurcsány kétszázat akar

Közzétette gondolatait a miniszterelnök tegnap délben az új választójogi törvényről. Javaslata szerint az országgyűlés létszáma a mostaninak alig több mint felére, 199-re csökkenne, s az önkormányzatok is csak a jelenleginek felényi létszámmal működnének. Elgondolása részben azonos a tegnap felvázolt gondolatainkkal.

Az általunk javasolt 101-nek majdnem duplája, de mindenképp páratlan számú képviselő lenne. Nem régióként, hanem megyénként, de csak listán és csak egy fordulóban lennének megválasztva belőlük 176-an, míg a további 23 fő a kompenzációs listán jutna be a törvényhozásba. Az ötszázalékos küszöb megmaradna, és az érvényességhez a választópolgárok felének az urnákhoz kellene járulnia.

A törvény megalkotásához 2/3-os többség kell, így a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP át tudja vinni a Parlamenten. A Fidesz már eddig is, sokszor tett hasonló létszámra is szisztémára javaslatot, most mégis ágálnak. Ellenzékiként persze az a dolguk, ezt most mégsem kéne tenniük! Reakciójukból az olvasható ki, hogy eddig sem akarták igazán a változást, csak beszéltek róla, de cselekedni nem akartak. Abban bíznak, hogy a mielőbbi választások megnyerése után, 2/3-os többségük birtokában ők alkothatják majd meg a kisebb Parlamentet, mely így az ő nevükhöz lesz köthető.

Rosszul lett a szóvivőnő

A miniszterelnök déli tájékoztatóján Budai Bernadett váratlanul elindult kifelé. A fiatal szóvivőnő ájultan dőlt Gyurcsány Ferencre, s csak a kormányfő mentette meg az összeeséstől. Mielőtt padlót fogott volna, Gyurcsány ölbe kapta és kivitte a Nándorfehérvári-teremből. A tájékoztató tíz perc múlva folytatódott, míg az állítólag influenzás kisasszonyt mentővel szállították kórházba. Innen kívánunk neki mielőbbi gyógyulást!

Szóljon hozzá!