ZETApress

hírportál

Tarlós István az Akadémián

A hét elején Tarlós István független főpolgármester-jelölt látogatást tett Vizi E. Szilveszter akadémikusnál, a Magyar Tudományos Akadémia elnökénél. A professzor Úrral való találkozón és több budapesti egyetem rektorával folytatott konzultáció alkalmával megerősödött a főpolgármester-jelölt korábbi álláspontja, tudtuk meg sajtószolgálatától.

Tarlós István fontosnak tartja, hogy Budapesten sürgősen építeni kell egy olyan konferencia központot, amelyik kifejezetten a tudomány és felsőoktatás szolgálatába állítandó. Összefügg ezzel, hogy Budapestnek sokkal több nemzetközi tudományos konferencia szervezésére kell vállalkoznia, ami mellesleg idegenforgalmi szempontból sem rossz, hiszen a tudományos turisták az átlag turistáknál hatszorosan több pénzt hagynak a rendező városban.

A másik lényeges feladat, hogy Budapest főpolgármesterének sokkal több figyelmet kell fordítania a város egyetemeire, tudományos-felsőoktatási életére, a Magyar Tudományos Akadémiára is. Mindez nem függelmi kapcsolat kérdése. Az egyetemi városok városvezetői szerte a világban ápolják ezeket a kapcsolatokat, törődnek a területtel, büszkék ezekre az intézményekre. Senki sem tagadhatja ugyanis, hogy a fővárosnak nélkülözhetetlen szüksége van egy tudományos elitre.

Képtelenség az SZDSZ-es Kóka János miniszter úr ab ovo hozzáállása ehhez a szférához, amihez logikusan illeszkedik, hogy Dr. Demszky Gábor főpolgármester úr is 16 éven keresztül átható közömbösséget mutatott az egyetemek, az Akadémia, s azok vezetői, továbbá az egyetemi hallgatók irányában.

Már felvettem a kapcsolatot az MTA és az egyetemek nagy részének vezetőivel, s a hallgatói önkormányzatokkal, mondta a főpolgármester-jelölt. Főpolgármesterként ? mozgásteremben ? kiemelten kívánom támogatni a tudomány és az egyetemek törekvéseit. Megkezdődtek az egyeztetések olyan kérdésekben, mint például az ifjúsági információs irodák felállítása, vagy a nemzetközi konferenciák támogatása.

Szóljon hozzá!