ZETApress

hírportál

Rendészeti nyugdíjrevízió

A napokban Maros Gábor operaénekes azon kesergett a Fészek Klubban, hogy 64 évesen, 40 éves előadói múlttal, színművészi és zeneakadémiai diplomákkal mindössze ötvenezer forint a nyugdíja. Csak az vigasztalja, hogy rövidesen Los Angelesben léphet fel, mert odakinn jobban megbecsülik.

Valljuk be, megalázóan kevés a művész úr nyugdíja, míg a fiatal nyugdíjas rendőrök ennek többszörösét kapják. 25 év szolgálat után egy 40 éves rendőr ? aki akkor született, amikor Maros Gábor megkezdte sikeres pályáját ? kétszázezer forint nyugdíjat is felvehet. Ennek akar most véget vetni a kormány, s a nyugdíjkorhatárt még el nem ért egykori rendészeti dolgozókat visszairányítanák a munkaerőpiacra.

Az ellenzék persze tiltakozik, s a szakszervezetek is sztrájkbizottságokat alakítanak. Megérthetjük őket, hiszen ez a dolguk. Más kérdés, hogy jogos-e a követelésük? Mivel a fiatal nyugdíjas rendőrök mindegyike dolgozik valahol a kétszázezres nyugdíja mellett, így nehezen mondhatná bármelyikük is, hogy belerokkant a 25 évnyi szolgálatba.

Korábban is volt előrehozott nyugdíjazás, de 1990. előtt ez mindössze öt évet jelentett. A rendőrök és tűzoltók 60 éves kor helyett 55 évesen, a rendőrnők 55 helyett 50 évesen mehettek nyugdíjba. Ugyanez a kedvezmény a mentő- és kamionsofőröket is megillette. A bányászoknál más volt a helyzet. Ők tényleg belerokkantak a munkába, meg a bányákat is rendre bezárták, így őket leszázalékolták amiatt, hogy továbbra is legyen jövedelmük.

A 25 éves szolgálati időhöz kötött rendészeti nyugdíjazás a rendszerváltoztatás terméke. Azért vezették be ?90-ben, hogy az előző rendszer rendőri és katonai vezetőitől humánusan megszabaduljanak. Az ellenzéki kerekasztali megegyezések értelmében úgy küldték el őket, hogy ne váljanak hirtelen jövedelem nélkülivé, hanem kiemelt nyugdíjasként tarthassák a megszokott életszínvonalat. Ők azóta már megöregedtek, betöltötték a 62. életévüket, így nekik nem kell most sem aggódniuk.

Más a helyzet az elmúlt 10-15 évben nyugdíjba vonult rendőrökkel. Őket már a ?90-es évek közepétől nem lett volna szabad 40-45 évesen nyugdíjba engedni. Már 1994-ben a Horn-Kuncze kormánynak meg kellett volna szüntetni ezt a lehetőséget, hiszen a ?90-es politikai cél addigra már megvalósult. A rendszerváltoztatás utáni új rendészeti állományt már nyugodtan levetett volna az öregségi nyugdíjkorhatárig dolgoztatni, számukra az ehhez viszonyított öt év korkedvezményt megadni. Ha egy ilyen alkotmánymódosítás átmegy most 2/3-dal a Parlamenten, mindannyian üdvözölni fogjuk! Kár, hogy ettől Maros Gábor nyugdíja nem lesz magasabb.

Szóljon hozzá!