ZETApress

hírportál

Európai Utcafesztivál Pünkösdkor

Utcabált szervez az Európai Parlament Budapesti Tájékoztató Irodája jövő szombaton. A Deák Ferenc utcai iroda közelében, az Erzsébet téren délután 2-től este 10-ig várják az érdeklődőket. Lesznek a téren bábkészítők és mesemondók, szín-, forma- és rajzművészek, de kerékpár-, csocsóversenyt is vívhatunk, tudtuk meg a minapi sajtótéjékoztatón. Megkóstolhatjuk a nemzetek konyhájának ínyencségeit. Ausztria káposztás roppanós virslivel, Belgium sültkrumplival, Ciprus báránypiláffal, Észtország szárnyasokkal vár.

Lesz némi a politika is. Kovács László uniós adó- és vámügyi biztosunk fél 5-től 5-ig beszél a színpadon, de komoly gondolatait a móka és kacagás követi. 8-tól a Ladánybene 27 jamaicai, fél 9-től a Balkán Fanatik népzenét, 9-től a Fiesta latinos zenét játszik, majd fél 10-től együtt lesznek még félórán át a színpadon.

Mi köze a jamaicai zenének az Európai Unióhoz? ? kérdezhettük volna Badár Tibortól a sajtótájékoztatón, de a Ladánybene frontembere megelőzött a válasszal. ? Magunk is régóta küzdünk az afrikai államok uniójáért ? tárta fel az okot. Nem volt nálunk a világatlaszunk, de e nélkül is tudtuk, hogy Jamaica nem a fekete kontinensen, hanem Közép-Amerikában van.

Megnyertük az első európai Ifjúsági Károly-díjat

A hazai Diákok Határok Nélkül project nyerte el az Európai Parlament először kiírt díját, melyet Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke adott át a németországi Aachenben. A győztes magyar pályázat keretében évente száznál is több magyar, román, szerb, szlovák és ukrán diák vesz részt az európai kérdésekkel foglalkozó vezetőképző tréningeken, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A második és harmadik díjat egy-egy brit és görög programnak ítélte a zsűri. Az Ifjúsági Károly-díj olyan pályaműveket támogat, amelyek az ifjúság európai identitás- és integrációtudatának fejlődését segítik elő. A legjobb három project ötezer, háromezer, illetve kétezer eurós díjazásban részesül, valamint júniusban meghívják benyújtóikat az Európai Parlamentbe.

A második díjat a London ? Európa Fesztivál kapta. A szintén évente megrendezendő kéthetes program során mintegy másfél ezren élvezhették a brit főváros kiemelt helyszínein megtartott művészeti rendezvényeket és fórumokat. A harmadik helyet a görög Byron Főiskola nyerte. Az oktatási intézmény ? mely három évtizede foglalkozik az európai identitás fejlesztésének kérdésével ? többek között egy új európai uniós tantárgyat vezetett be.

A 27 tagállam győzteseit márciusban választották ki az EP politikusaiból és ifjúsági szervezeteinek képviselőiből álló zsűrik. Közülük április 3-án választotta ki a győzteseket az a döntőbizottság, melynek az EP elnöke mellett három EP-képviselő és a Károlyi-díj Alapítvány négy munkatársa volt. A három győztes a díjátadást követően Angela Merkel német kancellárral, az idei Nemzetközi Károly-díj győztesével is találkozott.

Szóljon hozzá!