ZETApress

hírportál

Az elnök emberei

Pontban délben nevezte meg a miniszterelnök az április 30-val leváltott-lemondott szabaddemokrata miniszterek utódait. Horváth Ágnes, Kóka János és Fodor Gábor három megüresedett helyére öt jelöltet, míg a szocialista Lamperth Mónika utódául egy hatodikat mutatott be. A két-két úr és hölgy helyére öt férfi és egy nő érkezik, s a minisztériumok felsorolása is rövidesen megváltozik.

A GKM-ből kiválik a közlekedés, de helyébe lép az ÖTM-ből a területfejlesztés, s onnan jön át a miniszter is. A létrejövő Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot Bajnai Gordon vezeti majd. A tudományért és kutatásfejlesztésért Molnár Károly, a BMGE távozó rektora tárca nélküli miniszterként felel. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot Szabó Pál, a Magyar Posta korábbi vezérigazgatója, míg az Önkormányzatit Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés korábbi elnöke vezeti majd.

Az új egészségügyi miniszter Székely Tamás, az OEP főigazgatója, míg az új környezetvédelmi és vízügyi miniszter Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés korábbi elnöke lesz. Lamperth Mónika önként távozik az SZCSM éléről, s átveszi az MSZP operatív szervezését. Utóda a tárcánál Szűcs Erika miskolci alpolgármester lesz.

A minisztériumok felsorolásához parlamenti döntés szükséges, s mint köztudott, a kormánynak ehhez nincs már meg a többsége. Kérdés most az, hogy a szabaddemokraták megszavazzák-e majd, ha néhány hét múlva a T. Ház elé terjeszti a kormányfő. Az új miniszterek meghallgatása addig is a jelenlegi minisztériumokhoz igazodva zajlik majd az illetékes bizottságok előtt, s a jövő hétfőn le is tehetik az esküjüket. Kivétel Gyenesei István, mert ő csak az új minisztériumi struktúra elfogadása után állhat a bizottság elé, míg Szabó Pált addig is gkm-ként jelölik.

Az államtitkárok esetében nincs szükség parlamenti meghallgatásra, ezért az új államtitkárok már a héten hivatalba léphetnek. A kormányfő rövidesen őket is megnevezi, s május elsejétől dolgozhatnak is. Akad tárca, ahol két államtitkár is lesz, de ez nem jelent létszámbővítést a közigazgatásban, mert nem csak a fejlesztési irányító testület szűnik meg, de a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkári poszt is.

Új államtitkárok a megváltozott szerkezetű kormányban

A kormányfő új államtitkárokat jelöl a minisztériumok megüresedő államtitkári posztjainak betöltésére, és további egy-egy államtitkárt az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárca vezetésébe a jelenlegi államtitkárok mellé. Két államtitkár erősíti majd az Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium munkáját is, adta hírül délután a Kormányszóvivői Iroda.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban Oláh Lajos, országgyűlési képviselő, a környezetvédelmi bizottság tagja; az Egészségügyi Minisztériumban pedig Vojnik Mária, a tárca korábbi politikai államtitkára fogja ellátni az államtitkári feladatokat. A leendő Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkári posztját Puch László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke fogja betölteni.

Két államtitkár fog tevékenykedni azoknál a tárcáknál, ahol a szakmai feladatok összetettsége, sokszínűsége és az egyeztetési feladatok sokrétűsége ezt megkívánja. Két államtitkár irányítja majd a szakmai munkát a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban: Burány Sándor országgyűlési képviselő, aki jelenleg a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja, valamint Molnár Csaba országgyűlési képviselő, az Országos Területfejlesztési Tanács tagja, az Új Tulajdonosi Program kormányzati feladatait koordináló miniszterelnöki megbízott. Az önálló Önkormányzati Minisztériumba ? Ujhelyi István mellé ? Jauernik Istvánt, a Parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnökét jelöli a miniszterelnök.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetése is újabb államtitkárral egészül ki: Simon Gábor mellett a jövőben ezt a tisztet Korózs Lajos fogja betölteni, aki korábban is ellátta ezt a feladatot. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai tevékenységét is két-két államtitkár erősíti majd: az igazságügyi tárcánál Avarkeszi Dezső, az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnöke, korábbi kormánybiztos, az oktatási tárcánál pedig Csák Ferenc tárcaközi egyeztetéssel megbízott miniszteri biztos lesz az új államtitkár. Az ő jelölésük sem érinti a tárcák jelenlegi államtitkárainak kinevezését. Munkájukat már május elsején megkezdhetik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nem kétszínű már a kormány

Szóljon hozzá!