ZETApress

hírportál

Ferencváros és vörös-iszap

Kétmillió forinttámogatást ajánlott fel Ferencváros Önkormányzata délutáni alakuló ülésén a vörös-iszap károsultjainak. Döntöttek arról is, hogy üdülőjükben akár félévre is elszállásolhatnak a devecseri és kolontári kitelepítettek közül néhányat.

Az alakuló ülésen Bácskai János (FIDESZ-KDNP) polgármester és az önkormányzat 17 képviselője tett esküt. Egyéni választókerületben 12-en, kompenzációs listáról öten jutottak mandátumhoz. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének összetétele: FIDESZ?KDNP: Bácskai János, Formanek Gyula, Görgényi Máté, Illyés Miklós, Kállay Gáborné, Kandolka László, Martos Dániel, Mezey István, Sajó Ákos, Veres László és Zombory Miklós ? MSZP: Hidasi Gábor, Pál Tibor és Hidasi Gyula ? FLE: Tornai István ? Jobbik: Kassab Adonis ? LMP: Csárdi Antal.

A 11 fős Fidesz?KDNP és a háromfős MSZP frakció rögvest megalakult, míg a további három párt egy-egy képviselőjének erre nem volt lehetősége. Csárdi Antal (LMP) javasolta ugyan, hogy a frakciók minimális létszámát háromról két főre csökkentsék, de erről ma nem szavaztak. Nem értettem, miért lenne ez jó neki, akar-e a Jobbik, vagy az FLE képviselőjével közös frakciót alkotni, de erre kitérő választ adott. Arról beszélt mindössze, hogy október 3-án több mint 20%-ot szereztek mindhárman, így a szavazóik érdekében kérik a frakciójogokat.

Döntött a testület a polgármester és a két alpolgármester jövedelméről is. Bácskai János 541 ezer-száz forintfizetést, 23 ezer 190 forint nyelvpótlékot és 130 ezer forint költségtérítési átalányt kap. Az alpolgármesterek bére 486 ezer 990 forint, melyhez további 97 ezer-négyszáz forint költségtérítési átalány jár. S ki lett a két alpolgármester? A testületből Formanek Gyula (Fidesz?KDNP), míg kívülről Varga József, a Fidesz fővárosi listájáról bejutott országgyűlési képviselő.

A testület egy leköszönő hölgyet és két urat részesített tárgyjutalomban, akik az elmúlt húsz évben önkormányzati képviselők voltak. Ugyancsak búcsúztatni akarták Gegesy Ferencet is, de a kerületet húsz éven át vezető korábbi polgármester nem jelent meg a délutáni Bakáts téri ünnepségen. Kár, hogy ennél fontosabb dolga akadt!

Szóljon hozzá!