ZETApress

hírportál

Kriza nem lépett vissza

Kriza Ákos lett a polgármester Miskolcon. A Fidesz?KDNP jelöltje 42,64 százalékot, az MSZP-s korábbi polgármester 37,92%-ot, Szegedi Márton Jobbikos jelölt 16,93%-ot, míg Hircsu Ákos egy helyi kezdeményezés színeiben 10,24%-ot szerzett a tegnapi önkormányzati választásokon.

Az eredmény azt mutatja, hogy a narancsos párt jól döntött pénteken. Az ügy előzménye, hogy a Jobbik szegedi polgármester-jelöltje esélytelensége biztos tudatába visszalépett a Fidesz?KDNP jelöltje javára dél-alföldi megyei jogú városban. Cserébe azt kérték, hogy Kriza viszonozza a gesztust az észak-magyarországi megyeszékhelyen, de a Fideszesek ebbe nem mentek bele. Az eredmények őket igazolták, mert Szegeden B. Nagy László a visszalépés ellenére sem tudott nyerni, Miskolcon viszont a Fidesz-KDNP diadalmaskodott.

Szegeden Botka László (MSZP) már a harmadik ciklusát kezdheti meg a polgármesteri székben, míg a többi 22 megyei jogú városban és a fővárosban Fideszes lett a városvezető. Ha a miskolciak hallgatnak a Jobbikra, náluk is könnyen szekfűs lenne az elkövetkező négy évben az első számú vezető. A Fidesz-szimpatizánsokról ugyanis nehezen feltételezhető, hogy a Jobbik jelöltjére szavaztak volna. Inkább áthúzva adták volna vissza a szavazólapokat.

Ha a lapról nem derül ki, hogy kitöltője kit választ ? ha több név van beixelve, vagy nincs egy sem ? a szavazólap érvénytelen, s a végeredménybe nem számít bele. A százalékos arányt csak az érvényes szavazólapokból számítják. Esetünkben tehát a 42,64%-os Kriza-voks elveszett volna, s a maradék szavazatokat vetették volna össze egymással. Az eredmény így durván 65%-os Káli győzelmet hozott volna a 32%-os Szegedi Mártonnal és a 3%-os Hircsu Ákossal szemben. Az MSZP ekkor büszkén hirdette volna sikerét, mert Szeged mellett Miskolc is szocialista vezetésű város maradt volna.

Szóljon hozzá!