ZETApress

hírportál

Kampányköltségek átláthatósága

Átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései ? állapította meg a Transparency International (TI). A nemzetközi korrupcióellenes szervezet elindította monitoring programját ? tudtuk meg sajtóanyagukból.

A TIM szerint a kormány eddig csak szimbolikus lépéseket tett a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére. A szervezet nyomon követi az önkormányzati választások kampányköltéseit és azonnali megoldást sürget a helyzet rendezésére. A parlamenti pártok kampányainak becsült kiadását, a beérkezett adatok alapján a Transparency International Magyarország a választások után teszi közzé ezen az oldalon.

Eddig csak szimbolikus gesztusok voltak

A kampányidőszak 72 napról 60 napra csökkentése értékelendő gesztus a kormány részéről, hiszen a rövidebb kampány alatt várhatóan kevesebb lesz a pártok kampányra fordított kiadása. A kopogtatócédulák összegyűjtésére vonatkozó idő indokolatlan lerövidítése, valamint a kampánycsend módosítása azonban nem teszi átláthatóbbá a kampányfinanszírozást.

Az ajánlószelvények gyűjtési idejének csökkentése a demokratikus választást veszélyezteti és a kopogtatócédulákkal való visszaéléseket növeli. A pártok költségvetési támogatásának 15%-os csökkentése pedig arra kényszeríti a pártokat, hogy egyéb forrásból próbálják meg finanszírozni működésüket.

A probléma gyökere az, hogy nincs a pártok bevételeit és kiadásait megfelelően ellenőrző szabályozás. ? A forrást valahonnan elő kell teremteniük a pártoknak, de az átláthatóság hiánya miatt nem tudhatjuk, hogy milyen magán és üzleti érdekek állhatnak egy-egy párt mögött ? mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. ? Ezért a pártok beszámolási kötelezettségeinek szigorúbb szabályozását, a kötelező kampányszámla bevezetését és az ellenőrző intézmények hatáskörének bővítését javasoljuk ? tette hozzá a korrupcióellenes szervezet vezetője.

A pártok a demokratikus intézményrendszer alappillérei ? nem kampányolhatnak törvénysértő módon. Az országgyűlési választások esetében a jelöltenkénti egymillió forintos limitet számításaink szerint átlépték a pártok, jóval többet költöttek, mint a törvényben szereplő felső határ, így törvénysértő módon kampányoltak.

A pártok beszámolói ezzel szemben nem tükrözték a valós költéseket. Az önkormányzati választások esetében a törvényben nincs meghatározott költési limit, a pártok korlátlanul költhetnek a kampány során. De a korrupció visszaszorításához csak az átláthatóság és az elszámoltathatóság törvényi biztosítása jelenthet garanciát ? áll a nemzetközi szervezet közleményében.

Szóljon hozzá!