ZETApress

hírportál

Átadás-átvétel

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke tegnap délután 4 órakor találkozott Sólyom László leköszönő köztársasági elnökkel a Sándor-palotában. A rövid beszédeket követően négyszemközti megbeszélés keretében formálisan is lezárták a Köztársasági Elnöki Hivatal átadás-átvételét.

Schmitt Pál ünnepélyes keretek között ma lép hivatalába. A 11 órakor kezdődő Szent György téri rendezvényre ? amelyen az államfő ünnepi beszédet mond ? meghívást kaptak a közjogi méltóságok, a volt köztársasági elnökök, a miniszterek és államtitkárok, a politikai pártok frakcióvezetői, a Diplomáciai Testület tagjai, valamint a történelmi egyházak és a határon túli magyar szervezetek vezetői.

Mától a Köztársasági Elnöki Hivatal már új struktúrában kezdi meg működését. Három vezető szervezeti egység jön létre: a Jogi, Alkotmányossági és Közigazgatási Hivatal Cservák Csaba, a Külügyi Hivatal Vajna Márton, a Társadalmi és Kommunikációs Hivatal pedig Kiss Norbert irányítása alatt. Továbbá az új szervezet részét képezi a Katonai Főosztály és a Gazdálkodási és Üzemeltetési Főosztály is ? tudatták sajtósaik.

Az MSZP nem megy el a beiktatási ceremóniára

Az MSZP ? ahogy már korábban is jelezte ? nem ért egyet az államfő beiktatási ceremóniájával, annak költségeivel, amit az is tetéz, hogy az ünnepségre történő meghívás sértő volt a Fidesz-KDNP által megválasztott Schmitt Pál részéről. Mindezen okok miatt az MSZP úgy döntött, hogy nem képviselteti magát a beiktatási ünnepségen.

Az MSZP szerint tökéletesen példázza a Fidesz-KDNP kormány magatartását, hozzáállását, hogy felrúgva minden illemet, protokollt 24 órával az esemény előtt hívta meg az ellenzéki vendégeket. Mindezt tetézi, hogy csak akkor kerültek be a meghívottak listájába, amikor erre a sajtó képviselőit felhívták a figyelmüket. Ezzel Schmitt Pál, az emberek embere és pártja jelezte, hogy az ellenzéki szavazók számára nem fontosak. Tiszteletben tartjuk a Köztársasági elnöki intézményt, de ha nem szívesen látott vendég az MSZP és a párt által képviselt választópolgárok, akkor azon a rendezvényen az MSZP nem óhajt megjelenni ? tudatta a párt Sajtóosztálya.

Szóljon hozzá!