ZETApress

hírportál

Nem engednek a 48-ból

Tegnap megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A program az államfő napirend előtti felszólalásával kezdődött. Az MSZP korábbi kérése ellenére nem határolódott el a Magyar Gárdától. Annyit mondott mindössze, hogy a halottak iránti kegyeletből és a túlélők iránti tiszteletből a kormány politikájával elégedetlenek ne az Árpád-sávos zászlók lobogtatásával fejezzék ki ellenzékiségüket.

Sólyom László után, de nem neki válaszolva Gyurcsány Ferenc emelkedett szólásra. Egyórás beszédében a kormányfő 48 pontos cselekvési programot vázolt fel. Ennek részletes leírása itt olvasható. Véghezvisszük a reformokat, nem engedünk a 48-ból, mondta el többször is. Az ellenzéki képviselők már felszólalása előtt elhagyták az üléstermet, s csak a frakcióvezetők reagálására érkeztek vissza. A kormányfő viszontválaszát azután már közösen hallgatták meg.

Személyi változások is történtek a szocialista frakciókban. Bakonyi Tibor korábbi főpolgármester-helyettes a Fővárosi Gázművek vezérigazgatója lett, így le kellett mondania az országgyűlési és a Fővárosi közgyűlésbeli mandátumáról. A Parlamentben a budapesti listáról Havas Szófia városanya, míg a Városházán Gajda Péter kispesti polgármester lett az utód.

Este a vagyontörvényről név szerint szavaztak a honatyák. A szavazógép működött, a feles törvény elfogadásra került. Közben odakünn a Védegylet tüntetői várták a kormánypártiakat, s a távozó képviselők autóit megdobálták. Cselekedetük így ürügyül szolgálhat majd az Országház újbóli körülkerítéséhez. Egy hét múlva lesz az öszödi beszéd kitudódásának, s az MTV Székház ostromának egyéves évfordulója, így lesz megint ok a hőbörgésre, majd ennek az elfojtására.

Szóljon hozzá!