ZETApress

hírportál

Elkészült a kormányprogram

Tegnap délután Szíjjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője benyújtotta a Parlamentnek a kormányprogramot. A 85 oldalas irományról kedden-szerdán fognap vitatkozni, míg a végszavazás és az új kormány megalakulása szombaton várható.

A leendő miniszterek névsorát korábban már ismertettük. Őket csütörtök-pénteken hallgatják majd meg az illetékes bizottságok. Ha mindegyiküket elfogadják, jövő szombaton ők is letehetik majd kormányfőjükkel, Orbán Viktorra együtt a hivatali esküt. S miért nem Orbán ment a Parlamentbe a csomaggal? Mert Madridban volt a BL-döntőn, ahol az Internacionálé 2:0-ra nyert a Bayern München ellen.

A Tisztelt Ház a május 14-i megalakulása után sem pihent. Törvényt alkotott többek között az új minisztériumok felsorolásáról, valamint a következő országgyűlési választásokról. Eszerint nyolc minisztérium lesz, illetve legközelebb csak 198 képviselőt választunk. Száz egyéni képviselőt, a további 98 pedig az országos, illetve a kompenzációs listáról fog bekerülni. Választhatunk majd melléjük maximálisan 13 kisebbségi képviselőt is.

Ősszel önkormányzati választások lesznek, de erről csak a jövő héten szavaznak. Itt is csökken majd a létszám, de a részletek még változhatnak. Ezért is furcsa, hogy a héten már postázták a kisebbségi választói névjegyzékkel kapcsolatos tudnivalókat is a helyi választási bizottságok, holott még azt sem tudhatják, ősszel mi lesz.

A kormányhivatalok és a helyi képviseletek számának csökkentése a köztisztviselői kar létszámcsökkenését is a magával hozza. Egy törvénytervezet értelmében minden köztisztviselőt ? akit ezután majd kormánytisztviselőnek hívnak ? két hónapos lemondási idővel lehet felmenteni. A törvény hatályba lépését követően az MNB elnöke sem maradhat posztján 2013-as lejártáig, s leváltásakor talán elég lesz neki kéthavi felmondási díjat fizetni.

A benyújtott kormányprogramban a közbiztonság fokozása, a rendőrség megerősítése, a munkahelyteremtés és a korrupció visszaszorítása egyaránt szerepel. Súlyosabban szeretnék büntetni azokat, akik megvesztegethetőnek bizonyultak. A büntető törvények eddig csak akkor voltak visszamenőleges hatályúak, ha ezek az elkövető előnyére szóltak. Kérdés, hogy most a kétharmad birtokában a súlyosbítást is meg lehet-e majd oldani?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megalakult az Orbán-kormány | ZETApress
  2. Kisebbségi választások | ZETApress

Szóljon hozzá!