ZETApress

hírportál

Összeül az Országgyűlés

Sólyom László köztársasági elnök tegnap meghozott határozatában az Országgyűlés alakuló ülését a tervezett időre, május 14-én, pénteken 13 órára hívta össze ? tudtuk meg sajtósaitól. Már a múlt héten eldőlt, hogy a házelnöknek javasolt Schmitt Pál (Fidesz) munkáját öt alelnök fogja segíteni.

Három alelnököt a kormányoldal, kettőt az ellenzék ad. A 263 fős Fidesz?KDNP kettévált, a 36 fős, Harrach Péter vezette KDNP és a 227 fős, Lázár János vezette Fidesz frakcióra, s az alelnököket 1:2 arányban adják. Az ellenzékiek közül a az LMP lemondott az alelnöki helyről, így az MSZP és a Jobbik ad még egyet-egyet.

A lemondással semmit sem ért a 16 fős LMP, mert ellenzéki társai nem viszonozták a gesztust a bizottsági elnöki helyek elosztásánál. A 19 bizottságból 13-at kormánypárti, hatot ellenzéki képviselő elnököl, s az LMP ez utóbbinál szerette volna a 2:2:2 arányt. Az MSZP ragaszkodott az erősorrendhez, a kétharmados kormányoldal csendben szemlélődött, s a végeredmény: az MSZP 3, a Jobbik 2, az LMP meg csak 1 bizottsági elnöki helyet kapott. Az ülésrend is nagy vitával alakult ki, végül az elnöki pulpitusról nézve jobbról balra haladva a Fidesz?KDNP, az LMP, a Jobbik és az MSZP lett a sorrend.

Ismertté vált a kormánynévsor is. Semlyén Zsolt (KDNP) és Navracsics Tibor (Fidesz) miniszterelnök-helyettes lesz, s az utóbbi vezeti az igazságügyi és közigazgatási tárcát is. Pintér Sándor újra belügy-, Martonyi János újra külügy-, Matolcsy György pedig újra gazdasági miniszter lesz. A honvédelmi tárcát Hende Csaba, a humánpolitikát Réthelyi Miklós, a fejlesztésit Fellegi Tamás, az agrártárcát Fazekas Sándor kapja.

Tollert gyászolja Bajnai

Mély fájdalommal értesültem Toller László haláláról. Közösségének felelős képviselőjeként, a város vezetőjeként Toller László sok éven át fáradhatatlanul dolgozott Pécs városáért, az ott élőkért. Tisztelték és becsülték Őt elhivatottságáért, kitartásáért, emberségéért.

Halálával családját, Pécs városát és a magyar baloldalt egyaránt komoly veszteség érte. Osztozom a család bánatában, fájdalommal hajtok fejet emléke előtt ? írta Bajnai Gordon miniszterelnök, miután a 60 éves politikus tegnap reggel a szigetvári kórházban elhunyt. Megüresedett parlamenti helyére tavaly többszörös nekifutásra sem sikerült utódot választani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elkészült a kormányprogram | ZETApress

Szóljon hozzá!