ZETApress

hírportál

Jövőre június 09-én választunk

Az EU 27 tagállama megállapodott, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat június 06-a csütörtök és 09-e vasárnap között tartják – közölte ma az EU svéd soros elnöksége, így a vele együtt tartandó hazai önkormányzati választásokat június 09-én tartjuk.

A választásra ötévente kerül sor. A választásokat követően az Európai Parlament szavaz az Európai Bizottság – az EU végrehajtó szerve – új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról. A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt európai szintű politikai párthoz kapcsolódik.

A parlamentnek jelenleg 705 képviselője: a legkevesebb Máltának – mindössze 6 -, míg a legtöbb – 96 -, Németországnak van. A 2019. májusi legutóbbi választásokon 751 képviselő került be az EP-be, ám a létszám Nagy-Britannia kilépésével 705-re csökkent. A képviselői helyek elosztását az EU-s szerződések határozzák meg, az EP-választások az egyes tagállamok választási szabályai szerint zajlanak.

Szóljon hozzá!