ZETApress

hírportál

Fórum az Európai Unió energiapolitikájáról

2006. június 22-én a Magyar Szocialista Párt Országos Közgazdasági Tagozata Herczog Edit, európai parlamenti képviselővel közösen nyílt fórumot tartott, melynek témája az Európai Unió energiapolitikája volt. Az Európai Bizottság, az európai közös energiapolitika felé vezető első lépésként egy, az energiáról szóló Zöld Könyvet állított össze. A dokumentum a fenntartható, versenyképes, biztonságos ellátás hármas célkitűzését fogalmazza meg, és a közös energetikai stratégia kialakításának munkáját a következő alapkérdések mentén indítja útjára:

A belső piac alkalmas-e a versenyképesség fenntartására?
Hogyan lehet diverzifikálni az energiaszerkezetet?
Hogyan lehet a kontinens szintjén kivédeni az esetleges energiaválságokat?
Mit tehet Európa a hosszú távú környezeti fenntarthatóság érdekében?
Milyen irányú kutatásra és fejlesztésre van szükség az energetikai technológiák terén?
Kell-e közös európai energiaügyi külpolitika?

Herczog Edit, aki az Európai Parlament Ipari, Energiaügyi és Kutatásfejlesztési Bizottsága tagjaként a Zöld Könyv tárgyalása során aktív szerepet kíván vállalni, párbeszédre hívta a témában a szakembereket és az érdeklődő állampolgárokat. Fő gondolatként kiemelte, hogy a hármas célkitűzés elérése érdekében – a Zöld Könyv nyilvánosságra hozásával – átfogó európai konzultáció kezdődött. A tagállamok erőforrásai és politikai prioritásai eltérőek, ugyanakkor a következő évtizedek európai energetikai stratégiáját a konzultáció résztvevői határozzák meg.

Teljesen világossá kell tenni, fogalmazott a képviselő asszony, hogy ezek az európai uniós döntések közvetlenül hatnak életvitelünkre, és gazdaságunk versenyképességére. Kis túlzással elmondható, hogy hiába van otthon mosógépünk, vagy mikrohullámú sütőnk, ha ezek kapcsológombja jelenleg Brüsszelben található. Magyarország elemi érdeke éppen ezért a konzultáción való aktív részvétel.

Szóljon hozzá!