ZETApress

hírportál

Megalakult az 5. Orbán-kormány

Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés mai ülésén ismertették. Az alaptörvény szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kinevezéssel megalakul az új kormány. Orbán Viktort május 16-án újraválasztotta kormányfővé a Parlament.

Az átirat szerint az államfő a mai hatállyal a miniszterelnök javaslatára Csák Jánost kulturális és innovációs miniszterré; Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszterré; Lázár Jánost építési és beruházási miniszterré; Nagy Istvánt agrárminiszterré; Nagy Mártont gazdaságfejlesztésért felelős miniszterré; Navracsics Tibort területfejlesztésért felelős miniszterré; Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterré; Pintér Sándort belügyminiszterré; Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré; Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterré; Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterré; Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré; Varga Juditot igazságügyi miniszterré; Varga Mihályt pedig pénzügyminiszterré nevezi ki.

A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az 5. Orbán-kormány miniszterei, majd az Országgyűlés elénekelte a Himnuszt. Az eskütételen az ellenzéki pártok közül csak az MSZP, az LMP és a Mi Hazánk képviselői vettek részt.

Szóljon hozzá!