ZETApress

hírportál

Választási kisokos

Tisztelt Hölgyem/Uram! Április 3-án országgyűlési választás és országos népszavazás lesz hazánkban. Az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmét a legfontosabb tudnivalókra – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Szavazni vasárnap 06 és 19 óra között lehet. A szavazókör pontos címét a postán előzetesen megküldött választási értesítő tartalmazza. A címet a Nemzeti Választási Iroda honlapján idekattintva is lekérdezheti.

A választópolgárnak a szavazáskor igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával).

A szavazás napja előtt, kérjük, vizsgálják meg okmányaik érvényességét! Fontos körülmény, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet alapján a 2020. március 11-e és 2022. május 31-e között lejáró okmányok is érvényesek.

A választás hétvégéjén szinte valamennyi kormányablak és okmányiroda rendkívüli nyitva-tartással működik annak érdekében, hogy pótolni lehessen az esetlegesen lejárt, elvesztett vagy sérült okmányokat.

A választópolgárok három szavazólapot kapnak, az egyiken az országos pártlistára, a másikon az egyéni képviselőjelöltre szavazhatnak, és egy harmadikon pedig a népszavazásra bocsátott kérdésekre válaszolhatnak.

Részletesebb tájékoztatást a Nemzeti Választási Iroda honlapján idekattintva találhat. Kérjük, hogy vegyen részt az országgyűlési választáson és a népszavazáson is, és mindkét esetben éljen szavazati jogával! – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Szóljon hozzá!