ZETApress

hírportál

Egy normális jelölt

Swierkiewicz Larion gyermekei jövője érdekében döntött úgy, hogy indul az idei választáson az I. és az V. kerület jelöltjeként. Eddig igyekezett távol tartani magát a politikai élettől, csendes megfigyelőként szemlélte az elmúlt évek eseményeit – derül ki Farkas-Kertész Judit interjújából.

Korábban nem igazán találkoztunk Önnel, most pedig két kerület jelöltjeként indul április 3-án a választásokon.

S.L: Mindig is érdekelt a politika, és napi szinten követem döntéshozók munkáját. Ám valóban, korábban a saját vállalkozásunk építése mellett nem jutott időm azon gondolkodni, hogy a politikai élet szereplője legyek. Mostanra, három kisgyermekkel a hátam mögött úgy vélem, hogy tennem kell azért, hogy a felnövekvő generáció számára élhető jövőt, a felnőtt lakosság számára pedig kiszámíthatóbb életet biztosítsunk. Ehhez pedig olyan stratégiai döntésekre van szükség, amelyek hosszútávúak, és a gazdasági stabilitást szolgálják.

Mi az, amire sokkal többet és mi az, amire sokkal kevesebbet költene? Milyen fő irányok azok, melyek az elsődleges változtatást igénylik Ön szerint?

S.L: Sokkal kevesebbet költenék stadionra, úgy hiszem, az elmúlt közel egy évtized alatt pont elég sportlétesítmény valósult meg, melyek kapcsán nagyszabású nemzetközi rendezvényeknek adhatunk otthont, ezzel népszerűsítve hazánkat. Amire úgy érzem, hogy nem jutott elég figyelem, hangsúly és főleg pénz: az az egészségügy és az oktatás. Sokkal többet fordítanék az egészségügyi intézmények/eszközök finanszírozására, az egészségügyi dolgozók bérére, és egészségügyi prevencióra; az oktatási tanterv kidolgozására és az oktatás színvonalára, valamint a pedagógusok bérezésére.

Mit tenne Ön annak érdekében, hogy javuljon a politikai légkör, és a két oldal közti feszültség?

S.L: Úgy vélem, hogy nem az a baj, hogy másképp gondolkodunk, hanem, hogy nem hallgatjuk meg egymást és nem tiszteljük egymás véleményét. Több tiszteletre lenne szükség, minden szinten, és ez nem kerülne pénzbe! Gondoljunk bele, hogyan várjuk el egymástól mi, hétköznapi emberek, hogy tiszteljük a másik egyén politikai nézetét, véleményét, ha a parlamentben zajló eseményeket nézve azt látjuk, amit. Minta, amit másolunk.

Másik, ami még nagy szükség lenne, legfőképpen szakemberekre, akik a parlamentben töltött időre és megbízásra, mint komoly szakmai munkára tekintenek, akikben az ország lakossága megbízik, és olyan döntéseket hoznak, melyek hosszútávon szolgálják az érdeküket.

Korábban említette, hogy saját vállalkozásuk van. Hogyan érintette Önt és családját az elmúlt két évben a koronavírus járvány?

S.L: Minket is érintett, ahogy a társadalom egészét. De igyekeztünk profitálni belőle, kihasználtuk a kapott időt a gyermekeinkkel. Optimista embernek vallom magam, így a legnehezebb időszakokban is előre néztem, előre terveztem, engem ez lendített át.

Hol lakik Ön és kivel?

S.L: A II. kerületben élek a családommal, 3 gyermekem van, a legnagyobb lányom 5 éves , a középső lánygyermekem 3 éves, a kisfiam pedig 2 éves. Emellett van 3 kutyánk és 1 cicánk is.

Otthon ki a pénzügyminiszter a családban?

S.L: Általában én, de feleségemmel a nagyobb kiadások kapcsán közös döntéseket hozunk. Szüleimtől azt tanultam, hogy addig nyújtózkodjak, ameddig az a bizonyos takaró ér. Tudatosan tervezzük a kiadásainkat, nagyon odafigyelünk a feleséggel arra, hogy mindig legyen tartalékunk, és a gyermekeinket is erre tanítjuk.

Mi az, amiben a leginkább képes kikapcsolódni?

S.L: A kertészkedés megnyugtató számomra, ilyenkor tudok kikapcsolni, de gondolkodni is. A természet közelsége mindig is nyugalmat adott, a mai napig rengeteget kirándulunk a családommal, sok időt töltünk a szabadban.

Mivel a hétköznapokon nem igazán jut időm arra, hogy kiéljem konyhaművész énemet, így a hétvégén szoktam a konyhában tevékenykedni, ilyenkor élvezettel készítem el a gyerekek kedvenceit, valamint mentesítem feleségemet egy rövid időre a konyhai teendőktől.

Filmet ritkán nézek, mert az olvasás jobban kikapcsol, főleg az életrajzi és a történelmi könyvek a kedvenceim.

Hova jár el szívesen, hol szórakozik?

S.L: 3 kisgyermekem mellett kevés idő jut arra, hogy éttermeket, szórakozóhelyeket látogassunk. Igazából szívesebben vagyunk a szabadban. Imádunk a budai hegyekben kirándulni, de nagy szeretettel utazunk vidékre is.

Hol nyaralnak szívesen a családjával?

S.L: Minden évben a Balatont választjuk és ez idén sem lesz máshogy! Nem azért, mert mostanság az olyan trendi lett, mi mindig is rajongtunk érte, egyszerűen nem tudunk betelni vele. Jó lenne, ha a gyermekeink is így éreznének felnőtt korukban és szívesen mutatnák meg majd a saját gyerekeiknek is hazánk szépségét.

Swierkiewicz Larion

A háromgyermekes családapa 1984-ben Budapesten született. Jómódú polgári család sarja, imádott nagyapja a Munkácsy Mihály-díjas világhírű festőművész, Swierkiewicz Róbert. Már gyermekként megtapasztalta a család erejét, összetartó és szeretett teljes közegben nevelkedett. Fiatalon találta meg élete párját, akivel immár három gyermeket nevelnek. Építőipari generálkivitelezőként projektmenedzseri feladatokat lát el, szintén családi vállalkozásban a feleségével.

Politikai nézeteinek alapját az otthon kapott, a családban tapasztalt minta határozza meg, így kiemelten fontosnak tartja az idősek megbecsülését, tiszteletét, a fáradt korúak méltóságteljes nyugdíjas éveinek biztosítását. Emellett a fiatalok pályakezdésének, otthonteremtésének lehetőségét és a családok létbiztonságának megteremtését tűzte ki célul.

Swierkiewicz Larion Budapesten az I. és az V. kerület – Budavár és Belváros -, valamint a VIII. kerületi Palotanegyed és a IX. kerületi Belső-Ferencváros jelöltjeként indul a 2022-es országgyűlési választásokon.

Szóljon hozzá!