ZETApress

hírportál

Novák államfő lehet

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök mai évzáró nemzetközi sajtótájékoztatóján. Áder János jelenlegi államfő 2. államfői mandátuma 2022. május 10-én lejár és az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.

Az országgyűlési választásokat április 1-je és május 31-e között kell megtartani, az új államfőt pedig május 10-e előtt 30-60 napon belül: március 11-e és április 10-e között kell 50%+1 fővel megválasztania a Parlamentnek, így ezt a 2/3-dal rendelkező Fidesz-KDNP frakció teheti meg.

A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy alkotmányunk csak két hivatali ciklust enged egy államfőnek, majd elmondta, hogy negyven országgyűlési képviselőnek kell ajánlást tennie az utód személyére. A Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta és javaslatát hivatalosan meg is tette.

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Université Paris X Közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Angolul, franciául és németül folyékonyan, spanyolul társalgási szinten beszél. A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot.

Három gyermekes családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra szakmai karrierjük.

Nevéhez fűződik többek közt a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Kutatóintézet létrehozása, a Családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése, olyan nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint a Babaváró támogatás, a négy gyermekes édesanyák szja-mentessége, az Otthonteremtési Program és a bölcsődei fejlesztések elindítása.

Novemberben mutatták be a szerkesztésében kiadott Ami a miénk című – ötven ember, köztük író, költő, humorista, pap, sportoló, tudós, gazdasági és közéleti szereplő – családról szóló írásait tartalmazó kötetet. Vállalja az államfőjelölti felkérést, melyet a közösségi oldalán is megerősített. – Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársaságielnök-jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok – írta bejegyzésében.

Szóljon hozzá!