ZETApress

hírportál

Ellenzéki előválasztás

Az ellenzéki pártelnökök megállapodtak az előválasztás kulcskérdéseiben – tudatták sajtósaik. Tegnap ismét ülésezett a hat ellenzéki párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – elnöke és társelnöke.

Az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatos egyeztetéseket folytattak a pártok az előválasztás kulcskérdéseiről, most pedig a kirakós utolsó darabja is a helyére került. Az elnökök ugyanis úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást.

Így, hogy az utolsó nagy kérdésre is megszületett a válasz, még biztosabban állunk ki az előválasztás intézménye és a kormányváltás ügye mellett. Bár a Fidesz a választási rendszer folyamatos átalakításával gyakorlatilag minden erejével a demokratikus versenyt ássa alá, a kormányváltásra szövetkezett hat párt ezt visszahozza a választók életébe az idén ősszel tartandó előválasztáson. Tudjuk, hogy a kormány nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, de megfogadtuk: mindent megteszünk azért, hogy az előválasztást sikeresen megtartsuk, és az ellenzéki választók elmondhassák a véleményüket, hiszen az előválasztás a demokrácia ünnepe is – állították egybehangzóan. Az előválasztás legfontosabb részletei tehát az alábbiak:

A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18-a és 26-a között, a másodikra október 04-e és 10-e között kerül sor.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26-a után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23-a és szeptember 06-a között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást, mely a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent.

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot. Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

Szóljon hozzá!