ZETApress

hírportál

Horn Gyuláról az Akadémián

Baranyi Mária: Egy előszoba titkai ? Horn Gyula közelről 1994-1998 című könyvét mutatták be tegnap az MTA Kupolatermében. A szerzővel, és Bihari Mihály egyetemi tanárral, az Alkotmánybíróság korábbi elnökével Orosz Anett, a kötet szerkesztője beszélgetett.

Legtöbbünk számára soha nem válik láthatóvá, mi zajlik a politika színfalai mögött ? hangzott el az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent 348 oldalas könyv bemutatóján ?, pedig mindannyian szeretnénk ? legalább ideig-óráig ? a beavatottak közé tartozni. Baranyi Mária most, a bennfentesek tudásával ajándékozott meg minket előszobai titkaival.

A szerző különleges korban különleges pozíciót töltött be: a Miniszterelnöki Titkárság vezetője volt, Horn Gyula közvetlen közelében dolgozott. Könyvében ? amely egyszerre korrajz, memoár, dokumentumregény és sztori-gyűjtemény ?, soha nem téveszti szem elől a hitelességet. Nem vállalkozik politikai elemzésre: mozzanatokat és általa megélt történeteket ad közre, egyedi stílusban. Vállaltan szubjektív, de mindvégig őszinte. Mire a kötet végére érünk, nemcsak az adott korszak összefüggéseit látjuk másképp, hanem azt is érzékelhetjük, hogy azok milyen hatással vannak XXI. századi mindennapjainkra.

A Horn-kormány stabilizált, privatizált, modernizált, NATO- és Európai uniós csatlakozási tárgyalásokat készített elő. A korszak politikusai és közszereplői mellett néhány statisztát is megismerhetünk ? köztük a különleges bécsi szabót, a galambot, a denevért, néhány leszakadt gombot, egy királyi díszebéden repülő öngyújtót ?, amitől ember-közelibbé válik a Parlament világa. Ettől lesz miénk a bennfentesek tudása is! Kitárulkozik előttünk két ember: Baranyi Mária ? és az ő közvetítésével Horn Gyula.

Baranyi Mária

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem diplomázott. Különféle vállalatok és intézmények nemzetközi osztályain dolgozott, s a Magyar Rádió és az MTI munkatársa is volt. 1994-től ?98-ig a Miniszterelnöki Titkárság vezetőjeként Horn Gyula jobb keze volt. A kormányváltást követően a magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének igazgató-helyettese lett, majd 2003-tól három éven át köztársaságunk müncheni főkonzulja volt. Jelenleg szabadfoglakozású.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt ZetaPress! Kérem segítsenek abban, hogy Baranyi Mária email-címét, vagy elérhetőségét megkaphassam! Könyvét elolvastam, ezért szeretnék vele kontaktálni. Köszönettel: id. Nika György