ZETApress

hírportál

Trianonra emlékeztünk

A nemzeti önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részévé kell tenni, mert ez az ügy egyidejűleg szolgálja a magyar nemzet, a szomszédos nemzetek és Európa jövőjét – mondta Kövér László házelnök az Országgyűlés délelőtti emlékülésén, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján.

Az emlékülés a történelmi zászlók bevonulásával és fanfárral kezdődött. Ezt követően megkezdték a nemzeti önazonosság védelméről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott politikai nyilatkozat vitáját.

Kövér László házelnök nyitóbeszédében kiemelte: a magyarság ezeréves Kárpát-medencei történelméből száz nehéz év van a hátunk mögött, és a magunk által alakítható jövő áll előttünk. A szétszakítottságban is megmaradni tudás teljesítményéből erőt merítve, az egymást követő nemzedékek erőfeszítéseit összeadva kell együtt sikeressé tenni a magyarok következő évszázadát – mondta.

A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is! – mondta Áder János államfő. Száz év elteltével, két világháború után, Trianontól és gazdasági válságoktól gyötörten, egy több mint négy évtizedes kommunista-szocialista vargabetű után, egy levert forradalmat követően, többször is az államcsőd szélére jutva itt vagyunk, élünk – hangoztatta.

Senki nem vitathatja el tőlünk a jogot, hogy azért dolgozzunk, hogy a nemzet lelki határai változatlanok maradjanak, ha már a nemzet földrajzi határai megváltoztak – jelentette ki a köztársasági elnök, majd az emlékülés a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Szóljon hozzá!