ZETApress

hírportál

Elődeikre emlékeztek

A szabad Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulására emlékező ünnepi ülést tartott délelőtt a Parlament – láttuk az M1-en. Áder János államfő beszédében nemzeti összefogást szorgalmazott, Kövér László házelnök pedig arról beszélt, hogy emlékezni és emlékeztetni a jövő felé fennálló adósság.

A házelnök jelezte: az ünnepi ülésre szerették volna meghívni azokat, akik 30 éve tettek képviselői esküt, de a járványhelyzet ezt meghiúsította. Köszöntötte ugyanakkor a távol lévő egykori képviselőket, akik részt vettek az 1990-ben megválasztott Országgyűlés munkájában, és megköszönte nekik a nemzet bizalmából végzett szolgálatukat.

Név szerint kiemelte közülük azokat, akik ma is az ülésteremben voltak: Orbán Viktor kormányfőt, Varga Mihály pénzügyminisztert, továbbá Hörcsik Richárd, Kósa Lajos és Németh Zsolt parlamenti bizottsági elnököket, valamint Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP Európai parlamenti delegációvezetőjét, valamint Áder János államfőt, aki szintén képviselő volt az 1990-ben az Országgyűlésben. Az 1990-94. közötti Parlament tagjai közül 131-en már elhunytak, tiszteletüket irántuk néma felállással fejezték ki a képviselők.

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés Magyarország nép-képviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról. Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, továbbá Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd (Fidesz), valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést 126 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadták el.

A nyilatkozat szövege szerint az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezésének 1944. március 19-én történt elvesztését követő első szabadon választott nép-képviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely – az alaptörvény szerint – hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete. Az ülésen két független képviselő mellett csak a Fidesz-KDNP vett részt, néhány ellenzéki képviselő ugyanakkor napirend után mondta el felszólását. A következő plenáris ülés május 4-én hétfőn délután kezdődik.

Szóljon hozzá!